Finance

Huisartsen: Regels spoedzorg ziekenhuizen verouderd

Demissionair minister Ab Klink van VWS moet de regels versoepelen voor samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsenposten. Daarvoor hebben huisartsenposten in en rond Leiden en Alphen aan den Rijn vrijdag gepleit. Aanleiding voor het pleidooi is de discussie over het verwijsbeleid op de spoedeisende hulp van de Leidse ziekenhuizen.

Straf

Het kabinet hamert sinds enkele jaren op samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen bij spoedzorg buiten kantooruren. Huisartsenposten en ziekenhuizen in de regio Rijnland doen wat de overheid wil en trekken sinds 2008 gezamenlijk op. Maar door verouderde regels dreigen ze nu financieel gestraft te worden voor hun samenwerking, zegt woordvoerder Ruud Gebel. Volgens hem dreigt zelfs één gezamenlijke afdeling voor spoedeisende hulp gesloten te worden, als de overheid de regels niet aanpast.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) , die namens de overheid optreedt, zegt een oplossing te willen zoeken voor de administratieve problemen.

Onvoldoende samenwerking

Huisartsenposten en ziekenhuizen bieden beiden medische noodhulp buiten kantooruren. Volgens het kabinet werken ze te weinig samen en kost dat de maatschappij miljoenen extra. Daarbij worden patiënten onnodig van het kastje naar de muur gestuurd en moeten ze lang wachten voordat ze daadwerkelijk hulp krijgen.

Samenwerking moet die problemen verhelpen, aldus de overheid. “Wij lopen landelijk gezien voorop in die nieuwe aanpak”,  zegt huisarts Gebel namens de Rijnlandse huisartsenposten. “Maar we lopen nu tegen allerlei ambtelijke belemmeringen op, en worden nu in feite gestraft voor onze vernieuwing. Als minister Klink echt samenwerking wil, moet hij de regels zo snel mogelijk aanpassen.” (ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top