ACTUEEL

SP en PVV willen spoeddebat over massaontslag MSD

De SP en PVV willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces om een debat te houden over het dreigende massaontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon, in Oss. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zei dinsdag: “De regering moet hemel en aarde bewegen om de directie van het bedrijf MSD op andere gedachten te brengen.”

PVV steunt verzoek van SP

De PVV steunt het verzoek van de SP voor het debat, aldus een woordvoerster van de partij van Geert Wilders. Vorige week werd bekend dat er bij MSD 2175 van de 4500 werknemers hun baan verliezen.

'Maria van der Hoeven gemakzuchtig'

Demissionair minister Maria van de Hoeven van Economische Zaken noemde vorige week de ingreep bij MSD “een forse klap voor Brabant”. Maar tegelijk wees ze erop dat de overheid “niet kan treden in de eigen afweging van een private partij”. SP’er Ulenbelt noemt dat een ‘gemakzuchtige houding’.

'Organon is springlevend'

De SP’er wil zowel Van der Hoeven als minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) aan de tand voelen. “Iedereen snapt dat een bedrijf dat dingen maakt die niet meer verkocht worden, moet sluiten”, aldus Ulenbelt. “Maar Organon is springlevend en van groot belang voor de Nederlandse kenniseconomie. Een massaontslag omdat elders een fractie meer winst is te behalen, schreeuwt om actie van het personeel, van de Ossenaren maar ook van de regering.”

VVD voelt weinig voor spoeddebat MSD

De SP wil eerst binnen de Kamercommissie Sociale Zaken overleggen of er een meerderheid is voor een overleg met de specialisten op het gebied van werkgelegenheid. Ulenbelt heeft met de PVV ook voldoende steun voor een spoeddebat, waarvoor maar dertig zetels nodig zijn. Een Kamermeerderheid kan een spoeddebat nog altijd kan blokkeren door niet te komen opdagen, stelt Ulenbelt. En volgens de SP’er heeft de VVD al laten weten weinig te voelen voor een debat over MSD tijdens het reces. Daarom wil hij eerst de meningen peilen in de commissie Sociale Zaken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top