ACTUEEL

Deskundigen bezorgd om zelftest darmkanker

Deskundigen bezorgd om zelftest darmkankerEen Frans bedrijf probeert een zelftest voor darmkanker op de Nederlandse markt te brengen. Deskundigen vinden dit ‘zorgelijk’. Volgens KWF Kankerbestrijding is de uitslag niet betrouwbaar en de nazorg niet geregeld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg noemt het 'een zeer slechte ontwikkeling'.

Uitstel bevolkingsonderzoek

Volgens een hoogleraar maag-darm-leverziekten die in het AD reageert, bestaan deze initiatieven uit het buitenland, omdat minister Klink het bevolkingsonderzoek naar darmkanker heeft uitgesteld naar voorjaar 2011.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

16 juli 2010

Jammer dat AD niet de moeite genomen heeft onderzoek te doen bij de aanbieder en wederhoor toe te passen...

Er zijn slechts partijen aan het woord gelaten die andere belangen dienen, nl. minister onder druk zetten om 'hun' bevolkingsonderzoek zo snel mogelijk in te voeren met ongeveer zelfde test (kwantitatieve iFOB-test)!De inspectie (IGZ) heeft reeds in 2007 haar oordeel moeten terugnemen over een eerdere darmtest waarmee al bloed in ontlasting kon worden aangetoond.De Haagse voorzieningenrechter stelde toen dat die, nu verouderde darmtest (toen reeds voorzien van CE-certificering) in het kader daarvan is gekeurd op veiligheid en werking. Daarnaast vond de rechter ook de aanprijzing in de bijsluiter ‘adequaat.’Op de website van de aanbieder van de verbeterde immunochemische zelftest www.testudarmen.be valt te lezen dat de gebruikte Zelftest (Poly-Check van Veda.Lab) op 15-4-2008 CE-markering heeft verkregen onder nummer 4046.31.04/0. Met de CE-markering geeft de producent aan dat het product voldoet aan de eisen van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming, zoals gesteld in de van toepassing zijnde EU richtlijnen.Wat men ook niet mag vergeten is dat als huisartsen en specialisten in ziekenhuizen een test op de ontlasting aanvragen vaak dit soort zelftesten gebruikt worden...Bovendien lijkt de aanbieder op zijn website en in de bijsluiter patiënten uiterst adequaat voor te lichten over de interpretatie van de zelftest:Uitslag Zelftest

De informatie en Zelftesten van Testudarmen.be dienen niet ter vervanging van een regulier consult en/of persoonlijk bezoek aan een arts of andere medisch specialist. Wanneer het testresultaat positief is betekent het dat bloedsporen zijn aangetroffen in de geteste ontlasting (dit is een aanwijzing dat er mogelijk sprake is van bloedende darmpoliepen die een risicofactor voor darmkanker kunnen zijn). U dient dan contact op te nemen met uw huisarts en het testresultaat met hem/haar te bespreken. Ook aan positieve testresultaten kan ook een onschuldige oorzaak ten grondslag liggen (bij menstruatie of aambeien bevindt zich vaak bloed in de ontlasting). Trek geen medische conclusies zonder een arts te raadplegen.

Wanneer het testresultaat negatief is betekent het dat geen bloedsporen zijn aangetroffen in de geteste ontlasting. Een negatief testresultaat kan de aanwezigheid van darmkanker echter ook niet volledig uitsluiten. In geval van twijfel raadpleeg altijd uw arts.

Wij adviseren u om de test jaarlijks te herhalen vanaf 50 jaar (vanaf 40 bij risicofactoren).N.B. De iFOB-test is niet perfect. Heel zelden worden er sporen van bloed gevonden zonder dat het achteraf nodig was om de huisarts te consulteren. Of andersom: heel zelden worden er geen sporen van bloed gevonden en volgt er dus geen consult bij uw huisarts. Toch kunnen er dan later toch poliepen of dikkedarmkanker aanwezig zijn. Blijf daarom altijd alert voor klachten en raadpleeg uw huisarts indien nodig.Gevoeligheid en Specificiteit

De Zelftest reageert specifiek op menselijk hemoglobine en heeft een aantoonbaarheidsgrens van 40 ?g hemoglobine/g per ontlasting.

De test gaat geen kruisreacties aan met dierlijk hemoglobine of met bilirubine, vitamine C en andere anti-oxidanten of Mierikswortel-peroxidase.Indien bovenstaande zaken door consument meegenomen worden en men meeneemt dat slechts getest wordt op humaan bloed in ontlasting (risicofactor voor darmkanker) is het nog maar helemaal de vraag of dit zo'n zorgelijke ontwikkeling is....Er zijn in Nederland jaarlijks 1400 mensenlevens te redden.

Nu gebeurt er tenminste iets!Ik nodig anderen ook uit om te reageren...

Anonym

28 juli 2010

Het is duidelijk dat er weer politieke spelletjes worden gespeeld.

Als iemand een zelftest wil doen dan heeft hij/zij die vrijheid.

Er zijn immers geen andere mogelijkheden op dit moment.

Ik heb de lijdensweg van mijn moeder meegemaakt.

Dit wens ik niemand toe.

Als ik bij mijn huisarts vraag om een test houd hij de boot af.

En de goede resultaten in de VS met screenen doet hij af als niet objectief.

Doen die test, maar informeer goed naar de voor- en nadelen!

Top