ACTUEEL

Inspectie grijpt in bij tehuis gehandicapten Abrona

Het tehuis voor verstandelijk gehandicapten Nieuw Orbis Abrona in Huis ter Heide (gemeente Zeist) moet snel de kwaliteit van zorg verbeteren. Ook moet de directie het vertrouwen herstellen tussen personeel en leiding. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de instelling vorige week bevolen, zo is donderdag bekend geworden.

Bewoners opgesloten

Bewoners zitten nu te vaak opgesloten in hun appartement omdat er geen personeel is om activiteiten te organiseren. Het management van de instelling ligt sinds lange tijd overhoop met een groot deel van het personeel. Veel medewerkers zijn al opgestapt en de instelling slaagt er niet in nieuwe gekwalificeerde mensen aan te trekken. Hierdoor drijft de zorg te veel op uitzendkrachten.

Fouten en hygiëne

De inspectie ging op onderzoek in de instelling na klachten van personeel. Abrona heeft een nieuw onderkomen gebouwd voor de bewoners. Volgens de inspectie zijn er bij dat proces veel fouten gemaakt. Ook is de nieuwbouw niet altijd even veilig voor de gehandicapten. Zo kunnen ze in een open keuken vrij gemakkelijk bij de messen in de keukenla komen. Daarbij schort het aan de hygiëne. De verbeteringen moeten voor oktober zijn doorgevoerd, stelt de IGZ.

Maatregelen

Volgens voorzitter Nico Peelen van de raad van bestuur van koepelorganisatie Abrona zijn de problemen al aangepakt. Het management van de instelling is vervangen, net als een aantal medewerkers. Ook zijn vacatures, naar zijn zeggen, alweer vervuld.

Conflicten

De problemen zijn volgens hem terug te voeren op een cultuuromslag. “Medewerkers die al heel lang in dienst waren, hadden moeite een omslag in denken te maken. Ze wilden de bewoners te veel beperkingen opleggen omdat ze bang waren dat ze veranderingen niet aankonden. Anderen wilden juist de zorg moderniseren en de gehandicapten veel activiteiten aanbieden, zodat ze een zo normaal mogelijk leven konden leiden.” Volgens de voorzitter speelden de conflicten niet alleen tussen leiding en personeel, maar ook tussen medewerkers onderling. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 februari 2014

dit had veel eerder aan het licht moeten komen

Anoniem

4 februari 2014

ze zouden eens een kijkje moeten nemen op de Sterreberglaan in Huis terheiden, dat deugt helemaal niet.
Vele mensen zijn weg gegaan en in uit oude situatie terecht gekomen. Omdat ze pechwel niet weten hoe ze het met die begeleider samen een oplossing kunnen vinden.
En of ze wel aan hun woorden houden want vaak is het ook zo dan worden er dingen beloofd en niet na worden gekomen, Mensen voelen zich geïntimideerd door de begeleiders en kunnen niet vaak bij iemand iemand terecht met hun verhaal omdat de de clienten/de mensen niet vaak serieus worden genomen.

anoniem

11 augustus 2016

ze zouden ook in Loosdrecht moeten kijken daar zit abrona ook en daar worden ook veel fouten gemaakt

Top