ACTUEEL

Tuchtcollege schorst Haagse arts

Een Haagse arts is uit haar beroep gezet nadat zij een patiënte met rugklachten een psychiatrische behandeling gaf waartoe zij niet bevoegd was.

Professionele standaard

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg oordeelde dat de arts, Mayta Sickesz,  de behandeling niet had mogen geven, maar dat deze ook niet voldeed aan de professionele standaard. De 86-jarige arts is orthomanueel therapeut en is niet geregistreerd als psychiater of psycholoog, schrijft RTV West. Ze had daarom de patiënt moeten doorverwijzen.

De hoogbejaarde vrouwelijke dokter ontwikkelde in de jaren zestig een eigen geneeswijze, de orthomanuele therapie. Inmiddels hebben ongeveer 250 andere alternatieve artsen haar methode overgenomen.

De vrouw werd door een patiënt aangeklaagd. Die had last van rugklachten, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Sickesz oordeelde dat ze beginnende schizofrenie had, veroorzaakt door een scheve nekwervel. De keizersnede waarmee de patiënt ooit ter wereld was gekomen, had volgens Sickesz bovendien een doorbloedingsstoornis van de hersenen veroorzaakt.

Behandeling

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ageert al jaren tegen Sickesz. De Vereniging heeft de advocaat van het slachtoffer betaald. Volgens de vereniging is de vrouw in de war geraakt door de verkeerde diagnose van schizofrenie en heeft haar studie vertraging opgelopen door de affaire.

Volgens het tuchtcollege had Sickesz niet de juiste papieren om een diagnose te stellen op psychiatrisch of psychologisch gebied. Daarbij heeft ze de vrouw niet goed onderzocht. Ze liet zich onder meer voorlichten door de moeder van de patiënt. Daar bovenop gaf ze de vrouw een verkeerde behandeling. Sickesz bracht daarmee de gezondheid van de patiënt onnodig in gevaar, vindt het tuchtcollege.

Het tuchtcollege schrijft in het vonnis dat de alternatieve arts een geheel eigen wijze van opereren heeft. Ze duldt geen tegenspraak, ook niet van collega-artsen. Ze koestert, volgens het tuchtcollege, zelfs een groot wantrouwen tegenover andere dokters en dat wantrouwen spreekt ze voortdurend uit. Psychiaters, bijvoorbeeld, doen volgens haar niets anders dan mensen vergiftigen.


Eerdere berispingen door het tuchtcollege hebben niets geholpen, schrijft het college. De kans dat ze door zal gaan met haar 'disfunctioneren' is dus groot, zegt de tuchtraad. Daarom is haar de zwaarste maatregel opgelegd.

Sickesz gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. (o.a. ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

19 juli 2010

Niet door haar hoge leeftijd, edoch wegens haar dogmatische arrogantie tegenover anders denkende collegae heeft mevrouw Sickesz zich toenemend geisoleerd.

Door haar interpretatie heeft zij de orthomanuele therapie geen goede dienst bewezen.

Desondanks is haar concept in ettelijke kasus als komplementaire diagnostiek geschikt.

Anonym

23 juli 2010

Ik ben zelf een zeer tevreden patient van mevr. Sickesz.

Mijn scoliose(= ruggegraad vergroeiing in de letter S) is er ZEER op verbeterd.

Bovendien ben ik door deze kundige vrouw pijnvrij !!

Ik ben ook danig geschokt dat mevr. Sickesz moet stoppen..

En persoonlijk zeer benadeeld want ik ben bijna klaar met de behandeling..

Wie heeft nu de kunde in huis om mij verder te behandelen..??

PS: ik ben naar het AMC geweest tijdens deze behandeling voor een 2nd opinie, en daar is mij geadviseerd door te gaan

met mevr. Sickesz !

Bridgette27Hines

18 juli 2011

Every one remembers that our life seems to be high priced, however we need money for different things and not every person gets big sums money. Thence to receive quick <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or just short term loan would be a right way out.

Top