ACTUEEL

UMC’s doen aan mega-shoppen

De Nederlandse academische ziekenhuizen bundelen hun inkoopvolume om zo scherpere prijzen en een betere kwaliteit af te dwingen. Met de nieuwe inkoopregeling is het niet langer mogelijk dat de  ziekenhuizen sterk uiteenlopende prijzen voor hetzelfde product betalen. Het Erasmus MC spreekt van mega-shoppen.

Inkoopregeling

Gezamenlijk kopen de acht UMC’s voor 1,8 miljard euro in. Het gaat dan om producten als wc-rollen, verband, injectienaalden, reageerbuizen, handschoenen, laboratoriumspullen en voeding.  Ook dure steriele wegwerpproducten en gewoon gips vallen onder de regeling, meldt het Erasmus MC.

Acht productteams zullen tien miljoen euro besparen. Dit geld komt ten goede aan de zorg.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

20 juli 2010

absoluut gezien 10 miljoen euro besparing, relatief 0,6 % op 1,8 miljard euro omzet. 6 % moet haalbaar zijn.

stegenga

21 juli 2010

interessant

Anonym

26 juli 2010

Is al zo vaak geprobeerd... Het volume op één hoop gooien maar de leveranciers moeten met alle entiteiten apart afspraken blijven maken. Daarnaast bepaald de gebruiker/specialist nog steeds.Nog niet zo lang geleden hadden we zoiets als een EMPA combinatie. Leveranciers worden onder druk gezet, maar een fatsoenlijk contract ondertekenen en afspraken na komen heb ik nog niet gezien. Meestal worden de adviesbureuaus hier wel beter van...

Kars Sterenborg

26 juli 2010

Een goed initiatief, dat meer kan gaan brengen dan men nu openbaar maakt. Het is net als bij grote warenhuizen als Hema, Bijenkorf of V&D gewoon mogelijk door gezamenlijk in te kopen forse besparingen te realiseren. Goed dat de academische centra dit initiatief nemen. Jammer van die negatieve anonieme reacties. Ik zou zeggen vermeld je naam en roep dan iets, anders liever zwijgen.Kars Sterenborg

Patrick Zevenbergen

11 augustus 2010

Ben het absoluut met Kars eens. Anoniem reageren is laf, het zijn vaak mensen die bang zijn voor hun reputatie.Ben acht jaar werkzaam geweest voor een bedrijf acterend in de gezondheidszorg. Je wil niet weten hoeveek inkoop organisaties er al gesneuveld zijn. En waarom.... Graag zou ik een reactie willen van een inkoper binnen de gezondheidszorg.Patrick Zevenbergen

anoniem

16 augustus 2010

gezamenlijk aanbesteden word al gedaan door UMC's. Hierdoor ontstaan al scherpe tarieven. Deze besparing is op bovenop de huidige tarieven.

Op dit moment bepaalt in veel gevallen de specialist wat er wordt gekocht. Als de zeggenschap naar de inkoper/ directie verschuift dan de besparing vele malen groter worden. Een ziekenhuis zou als een bedrijf moeten aangestuurd, dit is in veel gevallen nog niet zo.

Top