ACTUEEL

Zwangere asielzoekers meer kans op complicaties

Zwangere vrouwen in asielzoekerscentra lopen een vier tot vijf keer zo groot risico op levensbedreigende complicaties als Nederlandse vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek waarvan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de resultaten donderdag heeft vrijgegeven.

Ernstige complicaties

Eerder onderzoek toonde al aan dat ook allochtone vrouwen met een verblijfsvergunning meer kans hebben op ernstige complicaties tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen in asielzoekerscentra is dat risico evenwel nog vele malen hoger. Dat is nog niet eerder op deze schaal onderzocht.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat zwangere vrouwen in asielzoekerscentra door uiteenlopende oorzaken meer medische aandacht nodig hebben. Daar schort het nu aan, onder meer omdat asielzoekerscentra sinds vorig jaar geen eigen artsen en verpleegkundigen meer hebben.

Toegang tot goede zorg

Zieke asielzoekers moeten zelf bij een reguliere huisarts aankloppen voor hulp, maar ondermeer taalproblemen maken dat erg lastig. Daardoor duurt het vaak lang voordat zij toegang hebben tot goede medische zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar de werking van het systeem.

Overlijden asielzoekster

In een asielzoekerscentrum in Leersum overleed op 27 juni een 42-jarige zwangere Somalische vrouw. Medewerkers van het centrum zouden hebben geweigerd medische hulp in te schakelen, ook nadat de vrouw er herhaaldelijk om had gevraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft die zaak in onderzoek. (ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top