ACTUEEL

VWS bestempelt pakketmaatregel AWBZ als succesvol

De invoering van de pakketmaatregel in de AWBZ in 2009 is succesvol gebleken, concludeert het ministerie van VWS. Minder mensen hebben gebruik gemaakt van begeleiding. Dat schrijft demissionair minister Ab Klink van VWS in de laatste voortgangsrapportage pakketmaatregel AWBZ.

Minder begeleiding

Op 1 januari 2010 kwamen er 41.000 mensen minder in aanmerking voor begeleiding op een totaal van 190.000 per 1 januari 2010. Dankzij de pakketmaatregel is begeleiding nu beperkt tot mensen met een matige of ernstige beperking op het gebied van zelfredzaamheid. “Hoewel de gevolgen van de pakketmaatregel voor de individuele cliënt vervelend kunnen zijn, is grote maatschappelijke onrust uitgebleven”, stelt VWS.

Mensen die geen aanspraak kunnen maken op begeleiding zoeken vooral oplossingen in eigen kring, formele instanties als MEE en welzijnsvoorzieningen.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

24 juli 2010

LS! Het demonstreert ook zo lastig als je bijv in een rolstoel zit, geen geld hebt om naar Den Haag af te reizen, of een andere zware handicap hebt. Grote maatschappelijke onrust is uitgebleven, stelt VWS. Misschien zijn we gewoon moe. Ik zou best nog wel willen protesteren tegen de financiele regelingen voor mensen in GGz klinieken, maar hoe krijg ik daarvoor mensen op de been?

VRGR Anoniem lid GGz Clientenraad

Pol

25 juli 2010

Zo werkt het dus, we knijpen een bevolkingsgroep af, komt er onrust trekken we de keutel in. Anders gaat het gewoon door.

Wat een zwaktebod van hen die een faire samenleving zeggen te willen creëeren. En er is ook niets christelijks aan. Het CDA hoeft zich daar niet meer op te laten voor staan

Anonym

26 juli 2010

Dit is dus kennelijk waar we in Den Haag trots op zijn. Het leed van de 150 000 mensen die dus de begeleiding op een andere wijze of grotendeel helemaal niet meer hebben gekregen, dat is de praktijk laten we in de kou staan en verder verpieteren in een samenleving die zichzelf kennelijk graag op de borst slaat om te laten zien dat zij die in de samenleving afhankelijk van ons zijn door hun beperkingen of door hun ouderdom op deze wijze aan de rand van de samenleving brengen en zetten. Geweldig om trots op te zijn!!

Anonym

26 juli 2010

Wanneer je niet voor jezelf op kunt komen is dit wel erg makkerlijk scooren.

Schinkelshoek

26 juli 2010

Een groot succes? Niet voor dak- en thuislozen die - na decennia geen structurele aandacht van overhebben hebben gekregen - de laatste jaren met succes zijn opgevangen, begeleid en verzorgd in minstens 42 steden. Vaak werken zijn niet mee aan een behandeling, zien het nut er niet van in of zijn dermate slecht is staat fatsoenlijke relaties aan te gaan of in stand te houden dat zij niet in aanmerking KUNNEN komen voor een AWBZ indicatie. Dat er geen sociale onrust is ontstaan is logisch. Een blik, zeker van een minsterie, zou langer moeten zijn dan de neus van de minister. De gevolgen zullen pas jaren later zichtbaar zijn. Meer uitval, meer overlast, meer sociale ellende en uiteindelijk meer daklozen op straat. De sociale staat 'uitkleden' kan niet zonder gevolgen blijven.

Anonym

26 juli 2010

Ach kom op, wat een sneue reacties! Iedereen weet toch dat er ook heel veel misbruik van begeleiding is gemaakt. Vooral van de ondersteunende begeleiding. En al helemaal in combinatie met het pgb.

Elke besparing scheelt de burgerij weer belastinggeld.Plus dat dit soort voorzieiningen mantelzorg/naastenhulp in de weg staat.

liers

26 juli 2010

@Anonym: wat vind je van je eigen reactie? Ik vind het heel erg treurig dat iedere uitkleding van het sociale stelsel wordt goedgepraat met de argumenten misbruik en 'mijn' belastinggeld. Het voor elkaar zorgen in een maatschappij is een teken van beschaafdheid, van moreel besef. Helaas brokkelt dit in Nederland steeds verder af naar een bedroevend niveau, waar iedereen alleen meent zelf recht op alles te hebben en waarin zorg voor elkaar niet langer tot de kwaliteiten behoort. Ieder voor zich en niemand voor ons allen is het motto op ieder niveau in de samenleving. Ikke ikke ikke. Totdat je zelf in de problemen komt, dan is het allemaal ach en wee en schandalig dat de overheid daar niet beter voor zorgt, want hee, daar heb ik toch al jarenlang geld voor betaald.

En zoek dan maar eens iemand die tijd en zin heeft in de door jou genoemde mantelzorg en naastenhulp, als je niet bereid bent voor een ander te zorgen heeft de ander geen enkele reden dat wel voor jou te doen.

Ik ben het helemaal eens met de schrijfster van het column en maak me ernstige zorgen over tal van dit soort onderwerpen. Waar zijn we hier in het land mee bezig?

Top