ACTUEEL

Apothekers adviseren over medicatie tijdens ramadan

Apothekers zijn de komende tijd alert op patiënten die ondanks hun medicijngebruik willen deelnemen aan de ramadan, de islamitische vastenmaand. Dat meldde de brancheorganisatie KNMP maandag.

Gevaren voor gezondheid

Tijdens de ramadan, die dit jaar plaatsvindt van 11 augustus tot en met 9 september, mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Vaak slikken zij in die periode ook geen medicijnen. Dat kan volgens KNMP gevaren opleveren voor sommige groepen, vooral hart- en diabetespatiënten.

Advies apotheek

Niet alleen het stoppen of verschuiven van medicatie kan problemen geven. In sommige gevallen heeft het vasten zelf ook invloed op de wijze waarop het lichaam reageert op een geneesmiddel. Moslims die medicijnen gebruiken en toch willen vasten, kunnen de komende tijd voor advies terecht bij hun apotheek.

Aanpassen medicatie in overleg

Patiënten kunnen bijvoorbeeld in overleg met de apotheker kijken of de vorm, de dosering of het tijdstip van medicijngebruik kan worden aangepast. Ook kan de apotheker mensen die om gezondheidsredenen een dieet volgen, adviseren hoe zij daar tijdens de ramadan het beste mee kunnen omgaan.

Wens van de patiënt

Volgens KNMP respecteren apothekers indien mogelijk de wens van patiënten om te vasten. Het kan echter voorkomen dat zij iemand om medische redenen zullen adviseren daarmee te stoppen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top