ACTUEEL

'Charity check' voor goede doelen in de zorg

Zo’n vijfhonderd goede doelen in de gezondheidszorg worden dit najaar doorgemeten. Het Erasmus Centre for Strategic Philantropy, sinds vorig jaar onderdeel van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, voert een zogenoemde 'charity check' uit. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Bestedingen en effectiviteit

Bij de 'charity check' worden onder meer de Hartstichting, het Koningin Wilhelmina Fonds beoordeeld op inkomsten en uitgaven, en vooral op hun effectiviteit. De onderzoekers meten in hoeverre de besteding het gewenste effect heeft gehad en of niet te veel geld is gaan zitten in kantoorkosten of in de salarissen van de directie.

Goede doelen beter volgen

Iedereen kan straks op vergelijkingssites beoordelen of het verstandig is geld te geven aan een bepaald doel. Of organisaties vergelijken die op hetzelfde gebied werkzaam zijn, zoals onderzoek naar kanker of naar aids. Met de nieuwe informatie kunnen goede doelen beter worden gevolgd en gecontroleerd.

Vergelijkingssites

Het Erasmus Centre for Strategic Philantropy dit jaar nog alle goede doelen op gezondheidsgebied te hebben doorgelicht. Alle gegevens worden in samenwerking met het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) gepubliceerd op de websites van Independer.nl en Overgeld.nl. die jaarlijks door zo’n 85.000 donateurs worden geraadpleegd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top