ACTUEEL

Hartstichting steekt 7 miljoen in onderzoek

De Nederlandse Hartstichting stelt bijna 7 miljoen euro beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek, zo heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Eén van de onderzoeken die de stichting gaat financieren zoekt uit of patiënten met hoge bloeddruk aspirine moeten slikken voordat ze gaan slapen of juist nadat ze zijn opgestaan.

Aspirine voor of na slapen

Veel mensen slikken aspirine om stolselvorming in hun bloed tegen te gaan. Er zijn aanwijzingen dat het middel ook helpt om de bloeddruk te verlagen. Onderzoekers willen weten op welk moment van de dag de pilletjes het best kunnen worden ingenomen. De Universiteit Leiden houdt zich er de komende drie jaar mee bezig.

Bètablokkers eerder toedienen

Een ander onderzoek dat met geld van de Nederlandse Hartstichting onder de loep wordt genomen, gaat over het moment waarop hartpatiënten bètablokkers moeten gaan slikken. Artsen geven de pilletjes nu vaak na het dotteren. Sommige deskundigen denken dat de medicijnen een acuut hartinfarct behoorlijk kunnen afzwakken als ze eerder worden toegediend. De Zwolse Isala klinieken gaan, bij wijze van experiment, de betablokkers al in de ambulance aan patiënten geven. Over twee jaar wordt gekeken of deze aanpak beter werkt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top