Finance

'Ook artsen in loondienst verdienen topsalaris’

Honderden medisch specialisten die in loondienst zijn bij academische ziekenhuizen, verdienen veel meer dan het norminkomen van 188.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad, dat de resultaten woensdag heeft gepubliceerd.

Inkomens vrijgevestigden

Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de inkomens van vrijgevestigde specialisten aan banden leggen, omdat die volgens hem vaak te veel verdienen. Maar ook artsen in loondienst bij universitaire ziekenhuizen nemen volgens het FD vaak een topinkomen mee naar huis, met uitschieters tot ruim 350.000 euro.

139 grootverdieners in UMC Utrecht

Ziekenhuizen zijn verplicht inkomens boven 188.000 euro openbaar te maken. Volgens het FD betaalden de acht universitaire ziekenhuizen vorig jaar aan 659 specialisten in vaste dienst een salaris dat boven die norm lag. Dat is ruim een op de tien artsen. Het UMC Utrecht heeft met 139 de meeste grootverdieners op de loonlijst staan.

Grootverdieners in loondienst

Klink wil dat vrijgevestigde specialisten vanaf 2011 niet meer dan 285.000 euro bruto verdienen. Uit de inventarisatie van het FD blijkt dat bij vijf van de acht universitaire ziekenhuizen artsen in loondienst werken die meer verdienen. De duurst betaalde kracht, met een salaris van 368.500 euro, werkt in het Erasmus MC in Rotterdam. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top