Finance

Mediq heeft last van Nederlandse consolidatie

Mediq, de uitbater van apotheken en leverancier van medische middelen, krijgt in Nederland last van de fusie van apotheekketen Lloyds met medicijneninkooporganisatie Brocacef. Dat valt op te maken uit de publicatie van de tweedekwartaalcijfers van het bedrijf.

Bijstelling winstverwachting

Mediq stelde onverwachts de verwachting voor de autonome omzetgroei in 2010 bij tot een bandbreedte van 2 tot 3 procent. Eerder mikte de onderneming nog op 3 tot 5 procent autonome omzetgroei voor dit jaar. Mediq verlaagde de omzetgroei in verband met de fusie.

Fusie schept geduchte concurrent

Door het samengaan van Lloyds en Brocacef ontstaat een geduchte concurrent voor de apotheekketen van Mediq in Nederland. Maar bestuursvoorzitter Marc van Gelder is helder in zijn commentaar en nuanceerde het effect van de fusie direct: “Lloyds kocht bij ons in en doet dat nu natuurlijk bij Brocacef. Dat resulteert in een heel groot effect op de omzet, maar nauwelijks op de winst.”

Winst en omzet

Mediq behaalde in het tweede kwartaal een winst van 15,9 miljoen euro op een omzet van 644,9 miljoen euro. Dat kwam nagenoeg overeen met de verwachting van analisten. In dezelfde periode een jaar geleden bedroegen de winst en omzet respectievelijk 22,5 miljoen euro en 662,8 miljoen euro. De daling van de omzet is onder andere te wijten aan de verkoop van de Belgische farmacie-activiteiten. Wel werd dat voor een deel gecompenseerd door autonome groei, acquisities in Scandinavië en positieve wisselkoersen.

Toekomst

Mediqs topman is positief over de toekomst. Het bedrijf heeft nog 150 miljoen euro in kas voor overnames. Van Gelder kijkt daarvoor scherp naar de Verenigde Staten en Duitsland op het gebied van medische hulpmiddelen. Analisten noemen de prestaties van Mediq nagenoeg in lijn met de verwachtingen, hoewel ze wijzen op de verlaging van de omzetdoelstelling. “ Dankzij de doorgevoerde kostenbesparende maatregelen is het bedrijf in staat de bestaande prijsdruk te compenseren”, aldus Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Het aandeel Mediq verloor donderdagochtend circa 1,3 procent van zijn waarde. De MidKap noteerde een plus van 0,8 procent.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top