ACTUEEL

Ook Catharina-ziekenhuis vecht hartklepbesluit aan

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven stapt naar de rechter om de vergunning voor het uitvoeren van hartklepoperaties via een katheter te behouden. Een woordvoerder heeft dat donderdag aangekondigd, nadat het ziekenhuis deze week buiten de kwaliteitselectie van minister Ab Klink (VWS) was gevallen.

Kwaliteitselectie

Uit vijftien kandidaten selecteerde Klink deze week vijf ziekenhuizen, onder meer op basis van ervaring. De vijf uitverkoren ziekenhuizen staken duidelijk uit boven de rest, zei de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het MC Leeuwarden (MCL) dat ook buiten de kwaliteitselectie viel, liet eerder deze week weten zich te beraden op juridische stappen tegen het besluit van VWS.

Expertise

Het Catharina-ziekenhuis behoort naar eigen zeggen tot de grootste en meeste ervaren niet-academische hartcentra van Nederland en heeft veel internationaal erkende expertise. In de afgelopen jaren heeft het Eindhovense hartcentrum 127 van deze gecompliceerde hartklepoperaties uitgevoerd. De minister meent dat 150 operaties per jaar nodig zijn voor voldoende ervaring. Over eventuele andere onderbouwing van zijn bezwaar doet het ziekenhuis geen mededelingen.

Nieuwe behandelmethode

De nieuwe behandelmethode voor de vervanging van hartkleppen is vooral voor patiënten die onvoldoende conditie hebben voor een openhartoperatie. In de lies wordt ze een slagader aangeprikt en via een katheter krijgen ze een nieuwe hartklep.

Kort geding

Het kort geding tegen de minister dient op 5 augustus bij de rechtbank in Den Bosch.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top