ACTUEEL

UMC’s willen kinderoncologie bij vier UMC's behouden

De universitaire ziekenhuizen willen de zorg voor kinderen met kanker bij vier UMC's behouden. Zij zijn tegen de komst van één Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC). Dat meldt Bijzijn.

Nationaal Kinderoncologisch Centrum

Het NKOC, waar het ministerie van VWS en de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) voorstander van zijn, opent in 2013 haar deuren. Dit werd in juli bekend. Het centrum vestigt zich op het terrein van het Nederlands kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Het centreren van de zorg zou de overlevingskans voor kinderen met kanker vergroten.

Concentratie in vier UMC's

De stap naar één nationaal kinderoncologisch centrum gaat te ver, vinden de zeven universitaire ziekenhuizen. Het is naar hun mening al genoeg om de kinderkankerzorg te concentreren op vier plekken in Groningen, Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam. Nu gebeurt dit nog in alle zeven UMC's. Ook bij deze concentratie wordt de overlevingskans groter, stellen de UMC’s

Zorgverzekeraars willen één centrum

Een woordvoerster van het ministerie zegt in Bijzijn dat de UMC's niet gedwongen kunnen worden mee te doen. ''Maar de zorgverzekeraars staan er achter. Zij zullen bij voorkeur inkopen bij het nieuwe kindercentrum. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar uiteindelijk zullen de UMC's vanzelf kleiner worden. Vraag is of ze zich dan nog kunnen handhaven gezien de strenge eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top