ACTUEEL

Zorgbestuur verdient ruim boven Balkenende-norm

Bestuurders van zorginstellingen verdienen meer dan de Balkenende-norm. Ook zitten ze boven de hoogste salarisschaal in de beloningscode die de zorgsector vorig jaar zelf op heeft gesteld. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde inventarisatie van jaarverslagen van de zorginstellingen door Het Financieele Dagblad.

Salariscode

Gemiddeld verdienden bestuurders van algemene en academische ziekenhuizen in 2009 zo'n 241.000 euro, ruim 50.000 euro boven de Balkenende-norm. De zorgsector valt strikt genomen niet onder die norm, afgelopen jaar is door de NVTZ en NVZD een eigen code vastgesteld waarin is opgenomen dat de hoogste salarisschaal 190.000 euro is, met een uitloop tot 245.000 euro in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld als de zorgeninstelling in een concurrerende omgeving actief is of zeer complex is.  De leden hebben dit goedgekeurd.

Topverdieners

Van de 185 bestuurders verdienen er 76 meer dan 245.000 euro. Wander Blaauw, bestuursvoorzitter van de zorggroep Noorderbreedte behoort met een jaarinkomen van 367.173 euro in 2009 tot de topverdieners. Emile Lohman, bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum St Radboud, is met een inkomen van 365.931 euro ook een van de topverdieners.

Ook interim-bestuurder Leo Schoots verdiende in 2009 een aanzienlijk bedrag. Hij ontving 640.690 euro. Schoots was interim-bestuurder bij het Albert Schweitzer ziekenhuis en is onlangs aangetreden als interim-bestuurder bij de Tergooiziekenhuizen. Interim-bestuurders mogen volgens de salariscode gemiddeld 1,75 keer de beloning verdienen van een gewone bestuurder. (ANP/FD)

<< Skipr en social media>>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top