ACTUEEL

IGZ bezorgd over infuuspompen in thuiszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is bezorgd over het gebruik van infuuspompen in de thuiszorg, schrijft de inspectie in een vrijdag verschenen rapport.

Risico's

Meldingen van incidenten met infuuspompen waren onder meer de aanleiding voor het onderzoek van IGZ. Zo worden pompen thuis ook gebruikt door de patiënten zelf of door mantelzorgers in plaats van professionele zorgverleners. Hierdoor kunnen risicovolle situaties ontstaan. Verder beschikken professionele zorgverleners vaak niet over voldoende vaardigheden, waardoor technische en medische problemen minder snel worden ontdekt. Verder werkt een verpleegkundige vaak alleen, waardoor geen dubbelcheck plaatsvindt bij het instellen van de pomp.

Veiligheid

De IGZ vindt het gebruik van medische hulpmiddelen zoals infuuspompen bij patiënten thuis een goede ontwikkeling, maar dan moet het gebruik wel veilig zijn. Het veiliger toepassen van de pompen is niet moeilijk volgens de IGZ. Zo kan een dubbelcheck op bijvoorbeeld de inloopsnelheid van medicijnen gebeuren door middel van een telefoontje met een tweede verpleegkundige. Verder moeten het gebruik van infuuspompen worden meegenomen in de opleiding van medewerkers.

Normen

Ook pleit de IGZ ervoor dat beroepsorganisaties, zoals de Orde van Medisch specialisten, het Nederlands Huisartsen Genootschap en de KNMG gezamenlijk normen opstellen voor infuusbehandelingen in de thuiszorg. De inspectie wil de komende jaren ook het gebruik van beademingsapparatuur en dialysemachines in de thuiszorg gaan doorlichten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top