ACTUEEL

Zorgbelang Drenthe wil rapportcijfer voor ziekenhuis

Consumenten Zorgbelang Drenthe wil dat de consumenten inzicht krijgen in de prestaties van zorginstellingen. Deze informatie moet "inzichtelijk" en "hapklaar". Drenthe zou daarin het voortouw moeten nemen in Nederland, vindt directeur Jan van Loenen. Dit meldt RTV Drenthe.

Rapportcijfers voor ziekenhuizen

Zorgaanbieders moeten de handen ineen slaan om rapportcijfers voor ziekenhuizen te ontwikkelingen. De directeur van Zorgbelang Drenthe denkt dat de ziekenhuizen bereid zijn om mee te werken aan het openbaar maken van de cijfers.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

5 augustus 2010

transparantie is goed, omdat het patiënten help bij de keuze van een behandelaar en een ziekenhuis. maar we moeten ons wel realiseren dat veel patiënten niet echt iets te kiezen hebben. in acute zaken al helemaal niet, dan gaat het om snelheid en beschikbaarheid.maar ook bij minder acute behandelingen is de keuzevrijheid van de patiënt beperkt.

al is het maar omdat die ontstaan uit het contact met de "eigen" behandelaar en vertrouwenspersoon, meestal de huisarts, soms een specialist. en die hebben zo hun contacten en informatie en zijn een belangrijke adviseur van de patiënt.

even belangrijk voor de keuzeruimte is waarschijnlijk de persoonlijke omgeving van de patiënt, familie en relaties. om het contact daarmee te behouden, en ook dat draagt bij aan het succes van een behandeling, moet regelmatig bezoek mogelijk zijn en dus is de geografische keuzevrijheid van de patiënt beperkt.in rapportcijfers komen deze aspecten hooguit beperkt tot uiting en in de discussie over marktwerking wordt er maar al te gemakkelijk aan voorbijgegaan.

Top