ACTUEEL

Drie ziekenhuizen naar rechter om hartklepverbod

Ziekenhuizen in Nederland verzetten zich tegen het besluit van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om voortaan slechts vijf ziekenhuizen toe te staan hartklepoperaties via een katheter uit te voeren. Drie ziekenhuizen spannen een kort geding aan om door te kunnen gaan met de operaties. Drie andere ziekenhuizen denken daar nog over na, meldt Zorgvisie.

Verzet ziekenhuizen

Uit vijftien kandidaten selecteerde Klink vorige week vijf ziekenhuizen die de operaties mogen blijven uit voeren. De vijf uitverkoren ziekenhuizen staken duidelijk uit boven de rest, werd gezegd. Vier andere ziekenhuizen moesten onmiddellijk stoppen. De zes ziekenhuizen die zich verzetten, moeten van de minister medio augustus stoppen met de hartoperaties. Na het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en het MC Leeuwarden zegt nu ook het UMC St Radboud een voorzieningenprocedure te starten om de percutane hartklepoperaties voorlopig te kunnen blijven uitvoeren.

Regiospreiding

Volgens een woordvoerder van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) heeft de minister geen rekening gehouden met regiospreiding. De ziekenhuizen die door mogen gaan, zijn gevestigd in Maastricht, Breda, Leiden, Utrecht en Amsterdam. Het noorden van het land wordt volgens het MCL benadeeld. Ook vindt het MCL dat Klink niet duidelijk heeft gemaakt op grond van welke criteria gekozen is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top