ACTUEEL

Maasstad Ziekenhuis laat patiënten elektronisch inchecken

Nieuwe patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kunnen voortaan elektronisch inchecken in het ziekenhuis. Ze hoeven niet meer in de rij te staan om een patiëntenpas te laten maken. Zo'n patiëntenpas, de opvolger van het ponsplaatje, kunnen zij voortaan zelf uitprinten bij de zogeheten patiëntenzuilen die op verschillende plaatsen in het ziekenhuis staan opgesteld.

Poli

De zuilen scannen het identiteitbewijs van de patiënt en drukken de patiëntenpas af die de patiënt nodig heeft voor een bezoek aan de poliklinieken van het ziekenhuis. De zuil kan ook een plattegrond afdrukken met een routebeschrijving naar de poli waar de patiënt heen moet. De zuilen besparen de patiënten veel tijd en stress, aldus het ziekenhuis.

Inchecken

Tjeerd Canrinus, ICT manager in het Maasstad Ziekenhuis en bedenker van het systeem van de patiëntenzuil, liet zich inspireren door luchthaven Schiphol, waar elektronisch inchecken al is ingeburgerd. “U herkent het vast wel,'' vertelt Canrinus. “U heeft een afspraak met een dokter in het ziekenhuis en u heeft na een file nog net op tijd het ziekenhuis bereikt. Bij binnenkomst schrikt u van de rij bij de balie waar de ziekenhuispasjes verkrijgbaar zijn. U komt niet op tijd voor uw afspraak met de dokter! Maar met de patiëntenzuil heeft u in een handomdraai een patiëntenpasje op zak.”

Chip

De patiëntenzuilen werken alleen met een paspoort of identiteitskaart die is voorzien van een RFID-chip. Hierop staan naam, voornamen, geboortedatum, geslacht, burgerservicenummer en pasfoto. De zuil leest deze gegevens uit en gebruikt ze om de pas af te drukken. Identiteitsbewijzen met chip worden sinds medio 2006 uitgegeven. Patiënten met een ouder identiteitsbewijs, blijven voorlopig aangewezen op de balie. Maar in de nabije toekomst kan de zuil ook overweg met paspoorten en id-kaarten zonder chip en rijbewijzen.

Informatie

Het is de bedoeling dat de zuilen straks ook informatie verschaffen over wachttijden in de poliklinieke en de mogelijkheid bieden afspraken te maken met artsen en verpleegkundigen. Over een paar weken worden door de zuilen ingescande pasfoto's toegevoegd aan de patiëntendossiers van het ziekenhuis, zodat de kans op persoonsverwisselingen nihil wordt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top