ACTUEEL

Oost-Europeanen betreden thuiszorgmarkt

Oost-Europese vrouwen doen hun intrede in de thuiszorg. De vrouwen bieden 24-uurs zorg aan in Nederland. Bedrijven als Seniorcare24 en WWA&N halen de thuishulpen uit Oost-Europa. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Inwonende thuishulpen

Naar schatting gaat het om enkele honderden thuishulpen, voornamelijk Bulgaarse vrouwen, die huishoudelijk werk doen bij bejaarden thuis. Zij wonen in huis bij de bejaarde. Silvia Muller, oprichter en eigenaar van Seniorcare24, beseft dat haar bedrijf de schijn tegen heeft. Onvrede over Oost-Europese ‘koppelbazen’ in de bouw en de tuinbouw is hiervan de oorzaak en die reputatie straalt af op de thuiszorg.  “Alsof we een malafide bedrijf zijn”, zegt ze in het FD.

Kosten thuishulp

De thuishulpen worden betaald vanuit het persoonsgebonden budget. Dit kost ongeveer 1800 euro per hulp. De thuishulp ontvangt kost en inwoning en een maandsalaris van ongeveer 1200 euro netto. Nederlandse zelfstandige alfahulpen verdienen zo’n 12,20 euro per uur, de Bulgaren ongeveer 6 euro.

Constructie

Bulgaren mogen officieel echter niet vrij werken in Nederland. In eerste instantie werden de thuishulpen ingeschreven als zzp’er, maar dit bleek geen goede constructie. Een zzp’er moet namelijk tenminste drie werkgevers hebben. Daarom zijn de thuishulpen in dienst bij een bedrijf in Bulgarije die de vrouwen voor een jaar detacheert in Nederland. Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben Bulgaren (en Roemenen) echter wel een werkvergunning nodig van het UWV Werkbedrijf.

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Alrich

31 augustus 2011

Ja ik (man) ben geïnteresseerd in 24 uurs thuishulp op basis PGB van een een oosteuropese vrouw die bij mij thuis kan worden gedetacheerd . Ik kan niet meer geheel zelfstandig functioneren, door een ver gevorderd stadium van de ziekte van Parkinson.
Met belangstelling zie ik berichten tegemoet en wil onder andere kennis nemen van uw referenties en uw ervaringen.

Top