ACTUEEL

Fonds stimuleert ziekenhuizen in opleiden personeel

Het ministerie van VWS, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en de NVZ vereniging van ziekenhuizen hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld over de oprichting van het Fonds ZiekenhuisOpleidingen (FZO). Dit is een opleidingsfonds voor gespecialiseerde verpleegkundigen.

Tekorten arbeidsmarkt

Het ZFO stimuleert ziekenhuizen en UMC’s in het opleiden van gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Hiermee hopen VWS, NFU en NVZ toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Betaalkantoor en beleidscyclus

Het fonds bestaat uit een betaalkantoor en een beleidscyclus. VWS is verantwoordelijk voor het betaalkantoor, via dit kantoor lopen de subsidies voor de opleidingsinspanning. De beleidscyclus bestaat uit het verzamelen van ken- en stuurgetallen door instellingen en regio’s. Dit leidt tot een regionale raming voor de opleidingsbehoefte voor de komende jaren waarna dit vertaald wordt naar een landelijk beleid.

Trage besluitvorming

Het opleidingsfonds is niet zonder slag of stoot opgericht. In de zomer van 2009 maanden de NFU en NVZ het ministerie nog tot snelle actie. “De gevolgen van de trage besluitvorming van VWS is dat er weer een jaar lang te weinig mensen worden opgeleid”, stelde de NVZ.

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top