ACTUEEL

UMC Utrecht onderzoekt manische depressiviteit

Het UMC Utrecht heeft 1,5 miljoen euro subsidie ontvangen van de Amerikaanse onderzoeksfinancier NIHM voor onderzoek naar manische depressiviteit. Het UMC Utrecht werkt samen met de University of California, Los Angeles aan het onderzoek. In totaal is er 4,4 miljoen euro subsidie gegeven, zo werd maandag bekend.

Onderzoek

Hoogleraar humane genetica Roel Ophoff gaat met de subsidie de komende vijf jaar de genetische eigenschappen van 2.500 Nederlandse patiënten, hun ouders en eventuele broers of zussen in kaart brengen. Hiermee wordt ondermeer bekeken wat het belang is van genen bij het ontstaan van bipolaire stoornis, ofwel manische depressiviteit. Dit moet leiden tot een betere behandeling.

De gegevens van de patiënten worden door de onderzoekers in Utrecht verzameld en in samenwerking met de universiteit in Los Angeles geanalyseerd.

Subsidie NIHM

Het onderzoek sluit aan bij een vergelijkbaar project met schizofreniepatiënten, waarvoor Ophoff in 2006 ook subsidie ontving van het NIHM. Bipolaire stoornis en schizofrenie overlappen elkaar deels.

Bipolaire stoornis

Ongeveer twee procent van de bevolking heeft last van de ernstige aandoening bipolaire stoornis. Patiënten kampen afwisselend met manische en depressieve stemmingen. (ANP)

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top