ACTUEEL

Zorgverlener ontvoert mishandeld jongetje

Een zelfstandig werkende zorgverlener uit het Groningse Usquert heeft twee weken geleden een 8-jarige jongen uit Garsthuizen ontvoerd. Het kind werd volgens haar dusdanig door zijn moeder verwaarloosd, dat ze het recht in eigen hand nam. Andere bevoegde instanties waren op de hoogte, maar grepen niet tijdig in, zegt de zorgverlener in het Dagblad van het Noorden.

Mishandeling en verwaarlozing

De 48-jarige Bul was als zelfstandige met een persoonsgebonden budget (pgb) door het gezin ingehuurd om hen financieel en huishoudelijk te helpen. De jongen werd verwaarloosd en mishandeld. “Het kon echt niet meer. Ik heb hem laten verdwijnen. Hij kon niet meer terug naar die hel”, zegt Bul in de krant. De jongen sliep volgens haar in een bed vol plas, mocht wekenlang niet onder de douche en zijn moeder sloeg hem. Hij kreeg slecht te eten en de honden scheten in het huis.

Pleeggezin na onderduiken

De jongen heeft een poosje ondergedoken gezeten bij Bul en een ander gezin en is uiteindelijk via de politie overgedragen aan Bureau Jeugdzorg Groningen dat hem in een pleeggezin heeft ondergebracht.

Alarm

Bul zegt in het DVHN dat ze meerdere malen aan de bel heeft getrokken bij Bureau Jeugdzorg, het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) en de politie over de situatie. Maar zij kreeg nul op rekest. Bureau Jeugdzorg vindt dat Bul de gemaakte afspraken heeft doorkruist.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

11 augustus 2010

Zo, dat is pas optreden klasse hoor! Je hebt een kind gered van een verschrikkelijk lijden. Als al die anderen tijdig hun werk goed hadden gedaan, ik onderstreep goed! dan was dit jongetje heel veel traumatisch leed bespaard gebleven. Alles is voor dit kind nu beter. Mishandeld worden door je eigen moeder wat je steun en toeverlaat zou moeten zijn, het is schofterig en dat is nog netjes uitgedrukt. Het eigen rechter spelen, het recht in eigen hand nemen, tja wat wil je, als je dit aan moet zien breekt je hart en overschreidt elk gezond denkend wezen toch alle regels. Dankjewel Bul, ik wens jou en dat knulletje heel veel sterkte toe.

Meihuizen

12 augustus 2010

Met begrip voor de moeilijke situatie -en bureaucratie- waarin buerau Jeugdzorg zich moet bewegen en het risico dat ik teveel aan incident management doe (maar ik hoor in de zorg vaker dergelijke verhalen), maar hoe ver moet het komen voor ze daar eens ofwel orde op zaken stellen of zelf echt de noodklok luiden dat ze hun werk onvoldoende uit kunnen oefenen? Of hebben ze dat al gedaan maar wordt het ondergesneeuwd in het andere nieuws rondom ziekenhuizen, specialisten, AWBZ et cetera? Ik benijd de nieuwe minister alvast niet...

Anonym

12 augustus 2010

Heeft iemand zich afgevraagd of de vader van het kind mischien voor die jongen zou willen zorgen.Zijn we zo ouderwets (achterlijk) dat het nog steeds zo is dat: "des te gekker de moeder, des te verder de vader de straat uit wordt geprocedeerd". om er dan later achter te komen dat dat niet zo'n goed idee was.Krijgen we nu na de kidnappingsgolf/weigeringen omgang door moeders nu het grote negeren van vaders door de hulpverlening? (oh nee dat is waar ook dat doen we al jaren)zolang we geen einde maken aan deze praktijk doen we in de jeugdzorg aan klantenbinding en client-werving voor de GGZ.blijkbaar biedt ook het huidige familierecht nog onvoldoende waarborg voor het welzijn en geluk van de kinderen.

zou dat opgenomen worden in het nieuwe regeerakkoord?

Zondervan

15 augustus 2010

Mevrouw Bul is een standaardtype van de huidige hulpverlening. Een gezin vraagt om hulp. Mevrouw komt niet om de handen uit de mouwen te steken en met aandacht en energie het gezin er heelhuids bovenop te helpen. Nee, mevrouw gaat er naast staan en toekijken hoe het fout gaat. En dan niet het netwerk inschakelen, natuurlijk niet. Direct uithuisplaatsen, jeugdzorg en de kinderrechter zijn toch ook maar formaliteiten die de 'hulp' onnodig vertragen. Hulp dus: een gang van pleeggezin naar pleeggezin, instellingen en met je 18e op straat terechtkomen! Dat zal die jongen fijn vinden! Hulpeloos en arrogant gedrag van de huidige jeugdhulpverleners. Bah!

Dan snap je mischien dat ouders zich door zoiets echt niet willen laten 'helpen'. Ik hoop dat moeder en kind, met hulp van advocaat en kinderrechter snel weer herenigd kunnen worden. En dan een echte gezinsverzorgster krijgen, die wel helpt.

Top