ACTUEEL

De Orde wil Zichtbare Zorg terug op de tekentafel

De Orde pleit ervoor om met Zichtbare Zorg Ziekenhuizen (ZZZ) terug te gaan naar de tekentafel, zodat de verschillende partijen eerst hun informatiebehoefte kunnen definiëren. De afgelopen drie jaar hebben pogingen van alle partijen in de zorg om kwaliteitsnormen vast te leggen, nauwelijks iets opgeleverd. De verschillen in informatiebehoefte zijn volgens de Orde het belangrijkste knelpunt.

Verschillen in informatiebehoefte

“Zorgverzekeraars willen de beste prijs-kwaliteitverhouding bij bijvoorbeeld het inkopen van heupoperaties. Patiënten willen juist weten wie de heup ingreep het beste doet, waar hij weer het snelste loopt en of het dicht bij huis kan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil wéér wat anders weten”, aldus Harry van Hulsteijn, voorzitter Raad voor Wetenschap, Opleiding en Kwaliteit.

Doorgaan met ontwikkelen indicatoren

De Orde zegt op haar website dat ze het belangrijk vindt om voortvarend door te gaan met het ontwikkelen van indicatoren en goede kwaliteitsinformatie. “Een oplossing voor de ontstane situatie zou kunnen zijn dat er separaat met partijen die kwaliteitsinformatie willen, wordt samengewerkt om deze informatie te ontwikkelen, zoals al sinds 2003 met de Inspectie de Basisset Kwaliteitsindicatoren wordt ontwikkeld.” De Orde benadrukt dat de wetenschappelijke verenigingen en de medisch specialisten voorstander zijn van transparantie van zorg.

Na de zomer komen de deelnemende partijen van ZZZ weer bij elkaar om te praten over het vervolgtraject, meldt de Orde op haar website.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top