ACTUEEL

WHO: Mexicaanse grieppandemie voorbij

De Mexicaanse grieppandemie is voorbij. Dat stelde directeur-generaal Margaret Chan van de WHO dinsdagmiddag tijdens een conference call met journalisten. Dat meldt het Financieele Dagblad.

'Post-pandemische periode'

Er zijn nog steeds plekken op de wereld waar de griep heerst, maar de pandemie is voorbij. Volgens Margaret Chan gaat de wereld nu de 'post-pandemische periode' in, waarbij het virus zich gaat gedragen als een normale seizoensgriep.

Mexicaanse griep

De WHO verklaarde de uitbraak van de Mexicaanse griep (het H1N1 virus) in juni vorig jaar tot pandemie; een wereldwijde, onverwachte uitbraak van een nieuwe besmettelijke ziekte. Het was de vierde keer deze eeuw dat een griepuitbraak tot pandemie werd verklaard. Het gaat dan om een nieuw griepvirus dat uiterst besmettelijk is en waartegen de gewone vaccins niet werken.  Er zijn tot nu toe ruim 18.000 mensen overleden aan de gevolgen van besmetting met de Mexicaanse griep, volgens de WHO. De gewone, jaarlijks terugkerende griep eist wereldwijd ongeveer 500.000 levens.

Kritiek op WHO

Er bestond veel kritiek over het optreden van de WHO dat alarm sloeg. Zeker toen bleek dat de gevolgen van de verspreiding van het H1N1-virus beperkt bleven. Overheden kochten enorme voorraden vaccins in die later overbodig bleken. Ook werd gesteld dat de WHO zich heeft laten beïnvloeden door wetenschappers die door medicijnfabrikanten werden betaald.

'Juist gehandeld'

Directeur-generaal Chan spreekt van 'puur geluk' dat het virus niet is gemuteerd naar een meer gevaarlijke vorm. De WHO heeft volgens Chan de juiste gehandeld door te waarschuwen voor een pandemie. De criteria voor een pandemie stonden vast en konden niet beïnvloed worden, aldus Chan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Broekhuis

12 augustus 2010

Wat typisch ... een week of twee geleden dacht ik nog : zou de WHO al weten dat het met de M-griep niks geworden is? En zou iemand ze het nog moeten vertellen?

Top