ACTUEEL

Muizen genezen van vogelgriep

Wetenschappers hebben een vaccin ontwikkeld dat muizen voor 100 procent geneest van de vogelgriepvariant H5N1. Muizen die besmet werden met het gevaarlijke virus, herstelden allemaal na het innemen van een vaccin gemaakt naar het voorbeeld van een vaccin tegen pokken. De resultaten van het Amerikaans- Chinese onderzoek zijn in de editie van 1 maart van het vaktijdschrift Journal of Immunology gepubliceerd, berichtte het Japanse persbureau Kyodo vanuit Hongkong.

Pokken

Het onderzoek is gedaan door medewerkers van de Universiteit van Hongkong en van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Gezondheid. Met het vaccin is een geheel nieuwe strategie tegen H5N1 ontwikkeld, volgens een betrokken microbioloog in Hongkong. De wetenschappers bouwden op een vaccin tegen pokken dat in het verleden erg effectief is gebleken. Het nieuwe middel tegen H5N1 bij allereerst muizen heet Wyeth/IL15/5Flu. Het bevat de 'pokkenverwoester' vaccinina-virus, een proteïne die weerstand bevordert en vijf genen van de gevreesde vogelgriep H5N1.  (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van Wijck

2 maart 2009

Mooi onderzoek, maar de uitkomst zegt weinig over de waarde voor mensen. In een diermodel zijn veel ziekten te genezen, maar de - grote - stap naar de mens wordt niet gemaakt. Vaak wordt vergeten dat de muizen in diermodelonderzoek allemaal genetisch identiek zijn. Willen we de hierboven beschreven ontwikkeling vertalen van de muis naar twintig mensen, dan zijn ook twintig muismodellen nodig. De mensen die wetenschappers bij zulk onderzoek betrekken, zijn immers niet genetisch identiek. En zelfs in een muismodel met genetisch identieke muizen bestaan nog individuele verschillen. Vertaal je die gegevens naar twintig mensen, dan zal blijken dat pakweg tien zich aan de regel houden, dat vijf iets totaal anders doen en dat de andere vijf daar ergens tussenin zitten.

Top