ACTUEEL

Orde opnieuw naar rechter om inkomens

De Orde van Medische Specialisten stapt opnieuw naar de rechter om de ‘draconische' verlaging van de inkomens van specialisten aan te vechten. De belangenvereniging heeft dit donderdag bekend gemaakt.De Orde reageert daarmee op de uitwerking van de voorstellen van demissionair minister Ab Klink van VWS door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daaruit blijkt volgens de Orde dat de medici afhankelijk van hun specialisme bijna dertig procent van hun inkomen kunnen kwijtraken.

Gedifferentieerde korting

Klink heeft als voorlopige maatregel een algemene korting op de tarieven van specialisten ingevoerd. De belangenvereniging tekende daartegen bezwaar aan bij de NZa en stapte ook naar de rechter. Die was het eens met de Orde dat de NZa in plaats van een generieke korting moest kijken naar maatregelen waarbij onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende specialismen.

Verlaging tarieven

De NZa heeft nu besloten om de tarieven van medische specialisten met ingang van 1 september 2010 gedifferentieerd te verlagen. Per 1 september vindt er ook een inhaalkorting plaats voor de periode tussen 1 januari en 1 september 2010. De maatregelen komen neer op een totaal kortingsbedrag van 512 miljoen euro, waarvan “de onderbouwing nog steeds volstrekt onduidelijk is”, aldus de specialisten.

Onderbouwing

Zij begrijpen ook niet dat de NZa heeft vastgehouden aan het bedrag van 512 miljoen euro, terwijl de rechter volgens de Orde had gezegd dat ook waar het ging om de hoogte van het bedrag de autoriteit zijn huiswerk opnieuw moest doen. Volgens de NZa is het bedrag op de juiste wijze bepaald.

Overschrijdingen terughalen

De regeling betekent voor de meeste specialisten dat hun omzet bij een gelijkblijvende productie zal afnemen. Het merendeel zal wel de normatieve omzet kunnen blijven realiseren, stelt de NZa. De overschrijdingen in 2008 en 2009 kunnen niet worden teruggehaald, omdat de overschrijding van 2008 door de lange doorlooptijd van DBC’s in de tarieven van 2010 worden verwerkt. (ANP)

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top