ACTUEEL

‘Patiënten door bureaucratie onnodig lang in ziekenhuis’

Patiënten blijven sinds het nieuwe jaar onnodig lang in het ziekenhuis door onduidelijkheid over nieuwe bureaucratische regels. Dat zegt de beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) in een brief aan staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. Een woordvoerster heeft dit zaterdag bevestigd.

Nieuwe regels

Het gaat om patiënten die na vertrek uit het ziekenhuis nog zorg thuis nodig hebben. Vroeger werd die hulp, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een infuus of het geven van medicijnen, betaald uit de pot van de AWBZ, maar sinds 2009 gaan ziektekostenverzekeraars hierover. Door de veranderde regels duurt het één of twee dagen langer voordat zwart op wit staat dat de zorg wordt vergoed, volgens de verpleegkundigenorganisatie.

Kosten

V&VN zegt dat verzekeraars en ziekenhuizen de nieuwe regels nog niet goed kennen, waardoor ze geen actie ondernemen. Ook thuiszorg komt niet in actie uit angst er financieel bij in te schieten. Gevolg is, aldus de V&VN, dat patiënten in het ziekenhuis blijven, terwijl dat medisch niet per se nodig is. Een dag verblijf in het ziekenhuis kost veel meer dan thuis zijn met thuiszorg.

VWS

De belangenorganisatie van verpleegkundigen vindt dat het ministerie snel met een oplossing moet komen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top