ACTUEEL

Meerdere gevallen superbacterie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels minimaal twee gevallen bekend van de 'superbacterie' waarover Britse experts eerder deze week de noodklok luidden. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag weten.

India en Pakistan

De resistente bacterie duikt volgens de Britse onderzoekers steeds vaker in ziekenhuizen op. Zelfs de sterkste antibiotica kunnen niet tegen de bacterie op. Vermoedelijk brachten mensen de bacterie mee naar huis, nadat ze in India of Pakistan plastische chirurgie hadden ondergaan.

Resistente bacterie

De bacterie maakt een enzym met de naam NDM-1 aan en heeft tot nog toe tot vijftig mensen in Groot-Brittannië ziek gemaakt. Een aantal van hen zou door de bacterie zijn overleden. De 'superbug' zou ook al in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nederland zijn opgedoken.

Nederland

In Nederland komt de bacterie volgens het RIVM nog nauwelijks voor. Er zijn tot nu toe drie gevallen bekend van patiënten die de 'superbacterie' hebben. Van twee van hen is zeker dat dit komt door het enzym NDM-1. Vooral patiënten die al verzwakt zijn, bijvoorbeeld door andere ziekten, lopen extra risico als zij besmet raken.

Twents ziekenhuis

De superbacterie is opgedoken in een Twents ziekenhuis, zo bericht TC Tubantia. Daar is een patiënt besmet geraakt. Het Laboratorium Microbiologie Twente Achterhoek (Labmicta) wil niet zeggen om welk ziekenhuis het gaat. Wel is duidelijk dat de patiënt niet in levensgevaar is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top