ACTUEEL

UMC's willen kindergeneeskundige zorg concentreren

Tien onderdelen van de kindergeneeskundige zorg worden geconcentreerd in telkens twee universitaire medische centra (umc's). Dat gebeurt in landelijke expertisecentra. De besturen van de umc’s en de acht hoofden kindergeneeskunde willen met dit plan de kwaliteit en de efficiency te verbeteren, zo staat in het door hen opgestelde conceptrapport over de concentratie in de kindergeneeskunde. Het rapport wordt binnenkort voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, schrijft de Volkskrant.

Beste expertise

Van tien belangrijke onderdelen van de kindergeneeskunde, zoals de kinderoncologie, de kinderreumatologie, de kindernefrologie (nieraandoeningen) en de stamceltransplantaties, is vastgelegd welke centra over de beste expertise beschikken. Ernstig zieke kinderen kunnen straks alleen hier worden behandeld. In de andere ziekenhuizen kunnen zij alleen nog terecht voor diagnostiek. De kinderhartchirurgie is al geconcentreerd in een aantal centra.

Efficiency en kwaliteit

Louise Gunning, scheidend voorzitter van de NFU, de koepel van umc’s, zegt in een interview in de Volkskrant dat concentratie van zorg tot betere kwaliteit leidt, omdat artsen meer patiënten behandelen en dus meer ervaring opdoen. Ook kan er zo efficiënter worden gewerkt: “Als we met minder geld meer willen bereiken, kunnen we niet in alle centra alle vormen van zorg blijven aanbieden.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top