ACTUEEL

Marokkanen minst in ziekenhuis voor kanker

In Nederland wonende Marokkanen zijn in 2008 minder vaak in het ziekenhuis behandeld voor kanker en hart- en vaatziekten dan andere etnische groepen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een onderzoek dat maandag is gepresenteerd.

Trend

De trend is vaker geconstateerd, maar de onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring kunnen vinden. Er zouden bijvoorbeeld erfelijke factoren kunnen meespelen.

Ziekenhuisopnames

Van de totale bevolking tot 60 jaar werden in 2008 gemiddeld 12,2 mensen per duizend in een Nederlands ziekenhuis opgenomen voor de behandeling van kanker en goedaardige tumoren. Bij de groep Marokkaanse vrouwen lag dit aantal op 9,6 en bij mannen op 5,8.

Ook op het gebied van hart- en vaatziekten komen Marokkanen relatief goed uit de bus. Bij de mannen zijn per duizend ziekenhuisopnames 6,9 personen oorspronkelijk afkomstig uit Marokko, bij vrouwen zijn dat er 6,2.

Ter vergelijking: Turken en Surinamers scoren beduidend hoger. Bij vrouwen zijn er per duizend opnamen gemiddeld 9,4 van Turkse en 8,1 van Surinaamse komaf. Bij de mannen liggen die aantallen respectievelijk op 14,1 en 12,3. (ANP)

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top