ACTUEEL

Farmaceuten subsidiëren patiëntenkoepels

Farmaceuten subsidiëren patiëntenkoepels die de Europese Commissie adviseren over het geneesmiddelenbeleid. Dat stelt consumenten- en patiëntenorganisatie Health Action International (HAI) in Trouw.

Advies geneesmiddelenbeleid

Volgens HAI worden een aantal patiëntenorganisaties volledig gefinancierd door farmaceuten, bijvoorbeeld het European Patients Forum (EPF). Dit blijkt uit onderzoek van HAI onder 23 patiëntenkoepels die de European Medicines Agency (EMA) adviseren over het Europese geneesmiddelenbeleid. Slechts vier van de koepels, waaronder HAI, ontvangen geen subsidie van het bedrijfsleven.

Financiële transparantie

Minder dan de helft van de patiëntenkoepels voldoet aan de transparantie-eisen van de EMA. HAI stelt daarom dat de EMA tekort schiet in het afdwingen van financiële transparantie.

Overlegpartners CBG

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verplicht overlegpartners sinds dit jaar voor het eerst schriftelijk financiële verantwoording af te leggen. Tot voor kort waren er onder de overlegpartners ook organisaties met sterke financiële relaties met de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld de stichting Bloedlink en de Osteoporose Vereniging. Lees meer bij Trouw.

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top