ACTUEEL

Q-koortsonderzoekers vinden zeldzame bacteriestam

Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad hebben in Q-koortsmonsters een heel zeldzame bacteriestam gevonden. De bijzondere bacteriestam is, samen met de manier waarop geiten in Nederland worden gehouden, mogelijk het antwoord op de vraag waarom de Q-koorts juist in Nederland zo explosief is uitgebroken.

Overheersende stam

Dat heeft dierenarts Fred van Zijderveld van het CVI dinsdag gezegd. Het CVI heeft tot nu toe in monsters vijftien bacteriestammen gevonden, waarvan er dertien in geitenstallen rondwaren. Eén type overheerst echter en dat is een soort die in het buitenland maar heel weinig wordt gevonden. Dat kan verklaren waarom de Q-koorts in Nederland wel, maar in Australië, een schapen- en geitenland bij uitstek, niet zo explosief is uitgebroken.

Virulent type

Het gaat om een zogenoemd virulent type, een soort die besmettelijk is en heftig om zich heen grijpt. De bacterie is volgens Van Zijderveld duidelijk anders dan de anderen, maar hij verwacht dat het nog wel een paar jaar kan duren voordat het CVI definitief uitsluitsel kan geven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top