ACTUEEL

METC Almere eist erkenning terug in kort geding

De Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) in Almere wil dat de intrekking van haar erkenning tijdelijk ongedaan wordt gemaakt in afwachting van een bodemprocedure. De commissie heeft dit maandag in een kort geding bij de bestuursrechter geëist, meldt MedNet.

Intrekken erkenning

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) heeft deze erkenning op 8 juli ingetrokken, nadat de METC van de Stichting Therapeutische Evaluatie Geneesmiddelen in Almere twee 'gele kaarten' had gekregen. De METC zou proefpersonen aan onnodige risico's hebben blootgesteld, aldus de CCMO. De CCMO is wettelijk belast met het toezicht op de 27 METC's in Nederland.

Veiligheid proefpersonen

Volgens de CCMO was het vooraf niet geheel duidelijk of het onderzoek voldoende veilig zou zijn voor de proefpersonen. Hierdoor zouden de belangen van die personen veronachtzaamd zijn. Bij vijf andere dossiers die daarna werden opgevraagd, zouden opnieuw belangrijke tekortkomingen in de beoordeling door de METC zijn aangetroffen, weet MedNet.

Voortbestaan in gevaar

Door de intrekking is de METC niet langer bevoegd om werkzaamheden die vallen onder de Wet Medisch Wetenschappelijk onderzoek (WMO) met mensen uit te oefenen. Het voortbestaan van de METC komt door de intrekking in gevaar, zo stelt advocate mr. E.C. Smith. Er is al surseance van betaling aangevraagd. De rechter doet binnen een week uitspraak.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top