ACTUEEL

Samenwerking met GGZ bij dementie loont

Dementerende patiënten, van wie de arts samenwerkt met de GGZ, krijgen betere zorg en gaan minder snel achteruit dan patiënten waarbij de arts niet samenwerkt. Bovendien hoeft dit niet tot hogere kosten te leiden. Dat blijkt uit onderzoek van het academisch ziekenhuis Maastricht.

Samenwerking

Het ziekenhuis is in 2002 een samenwerkingsverband aangegaan met Riagg Maastricht onder de naam Diagnostisch OnderzoeksCentrum PsychoGeriatrie (DOC-PG) genaamd. In dit centrum wordt meteen na het stellen van een diagnose een zorgplan gemaakt.

Pure winst

Het onderzoek toont aan dat mensen die het DOC-PG bezoeken meer verdiepend medisch onderzoek en intensiever thuiszorg krijgen. Toch worden voor hen per saldo niet meer kosten gemaakt, omdat zij beduidend minder snel achteruit gaan. “Opname in een verpleeghuis kan zodoende langer uitgesteld worden. En dat is pure winst,” zegt Frans Verhey, hoogleraar Neuropsychiatrie/Ouderenpsychiatrie van het academisch ziekenhuis Maastricht.
De resultaten zijn op 2 maart gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift Archives of General Psychiatry, vol. 66, No.3, March 2009.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top