ACTUEEL

Leidse aanpak zelfverwijzers levert miljoenen op

Een landelijke invoering van de Leidse aanpak om de spoedeisende hulp van ziekenhuizen te ontlasten door de inzet van huisartsenposten in het ziekenhuis levert zelfs met een hoger tarief 175 miljoen euro aan besparingen op. Dat stelt de Vereniging van Huisartsenposten Nederland (VHN) in het Leidsch Dagblad.

Doorverwijzen

Patiënten die zich onterecht bij de spoedeisende hulp van het LUMC en het Rijnland Ziekenhuis melden, worden doorverwezen naar de huisartsenpost in het ziekenhuis. Het project levert jaarlijks een besparing op van 1,2 miljoen euro. Volgens de VHN kan een landelijke invoering leiden tot een besparing van zo’n 175 miljoen euro.

Financiering

De financiering van het project staat ter discussie, omdat de huisartsen volgens VWS een te hoog tarief hanteren. Ze vragen ongeveer honderd euro per uur, terwijl het normale tarief vijftig euro is. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft toestemming voor 65 euro, maar dat vinden de huisartsen te weinig. De vraag is daarom wat een huisarts terecht teveel werk vindt voor te weinig geld.

Oplossing

VWS, NVH en NZa zijn in gesprek over de voortgang van het project. Volgens de NVH en NZa ligt de bal bij VWS, maar het ministerie doet geen uitspraken over het project. Zowel VWS als de NZa geven wel aan het systeem te ondersteunen. Directeur van de VHN Hansmaarten Bolle stelt in het Leidsch Dagblad binnen een paar maanden een oplossing te verwachten.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen.  Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community 'Moedig Leiderschap'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top