ACTUEEL

Rechter legt financiële steun stamcelonderzoek VS stil

Een rechter in Amerika heeft de financiële steun van de overheid voor stamcelonderzoek tijdelijk stilgelegd in afwachting van een rechtszaak van een aantal organisaties tegen de overheid. De eisers stellen dat de overheid geen geld mag steken in onderzoeken waarbij menselijke embryo's worden gedood.

Verbod op steun

De rechter vond dat de eisers aannemelijk hebben gemaakt dat ze een gerede kans maken de rechtszaak te winnen, waarop hij tot het verbod besloot.

Gebruik menselijke embryo’s

President Barack Obama verruimde vorig jaar net na zijn aantreden de mogelijkheden van stamcelonderzoek en hief de beperkingen op die onder zijn conservatieve voorganger George Bush golden. Bush probeerde het gebruik van menselijke embryo's bij stamcelonderzoek zoveel mogelijk te voorkomen door in 2001 de financiële steun te beperken.

Moord

Volgens voorstanders van stamceltherapie leidt dergelijk onderzoek op den duur tot betere behandelingen van Parkinson, diabetes en kanker. Tegenstanders vinden dat stamcelonderzoek gelijk staat aan moord, omdat stamcellen alleen uit embryo's onttrokken kunnen worden. Ze spreken van een vernietiging van het menselijk leven.

Politieke beïnvloeding

Obama zei vorig jaar dat hij wetenschappelijk onderzoek vrij wil houden van politieke beïnvloeding. Volgens de president was het financieringsverbod van zijn voorganger “een foute keuze tussen gedegen onderzoek en morele waarden”. (ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen.  Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community 'Moedig Leiderschap'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top