ACTUEEL

Gunning voorziet één UMC in Nederland

Wil Nederland zich op medisch-wetenschappelijk terrein nog beter op de kaart zetten, dan moeten de UMC’s de krachten bundelen. Volgens Louise Gunning, scheidend bestuursvoorzitter van het AMC, is er in Europa op termijn slechts plek voor een paar medische topcentra, in Nederland voor één. Dat stelt zij in een interview in Skipr magazine. 

Kracht UMC’s benutten

“Eén samenwerkend universitair medisch centrum op acht locaties. Alleen dan heb je de omvang en de kwaliteit om bij de absolute top te horen”, aldus Gunning. Ze gelooft in de kracht van de UMC’s om gezamenlijk Nederland internationaal op de kaart te zetten. “We moeten de kracht van die acht UMC's samen benutten. Het heeft geen zin om onderling te steggelen over een halve millimeter verschil in waardering. Dat is veel minder interessant dan het feit dat, door de manier waarop wij nu opereren, Amerikanen, Britten en Duitsers bij ons op bezoek komen om te kijken hoe wij het doen.”

Standaardisering

Gunning vervolgt: “We hebben er veel meer aan om samen te werken. Dat parelsnoer waaraan we de biobanken hebben geregen: omdat we dat samen hebben ontwikkeld, hebben we zowel rond de standaardisering van biobanken als de standaardisering van ict de slag gewonnen. De Europese landen gaan dat van ons overnemen. Dat is als vanzelf gegaan. Omdat we samenwerken. Die kant moet het op."

Lead en taakverdeling

Het is nog niet mogelijk om te zeggen welk UMC de lead zou moeten krijgen, laat Gunning weten. Dat moet in overleg en het is nog te vroeg om daar een uitspraak over te doen. Dat geldt ook voor de taakverdeling.

Bekijk het interview uit Skipr magazine 9, september 2010.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen.  Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community 'Moedig Leiderschap'.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 augustus 2010

Ik heb ernstige twijfels over zulke schaalvergrotingsvoornemens. Het klinkt allemaal mooi, maar is zo'n organisatie nog beheersbaar? Nog meer bureaucratisering met nog meer bestuurslagen is het gevolg. En waar blijft de concurrentie? De patiënt moet kunnen kiezen, ook tussen academische ziekenhuizen.

Top