ACTUEEL

Inspectie wil meer grip op privé-jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg waarschuwt dat jongeren nog steeds in privé-instellingen worden geplaatst, ondanks een oproep van minister Rouvoet van Jeugd en Gezin om dit niet meer te doen.

Wantoestanden

Vorig jaar werden na wantoestanden tientallen jongeren uit deze zorg weggehaald. De kwaliteit laat er nog steeds te wensen over, volgens de Inspectie jeugdzorg. Zij uit haar zorgen in een zogenaamd Signalement, dat ze minister Rouvoet woensdag heeft aangeboden.

Onaanvaardbare risico’s

De inspectie stelt jongeren die zorg nodig hebben onaanvaardbare risico’s lopen bij particuliere instellingen. Dit komt omdat het particuliere jeugdzorgaanbod niet onder de werking van de Wet op de jeugdzorg valt en evenmin onder het toezicht van de Inspectie jeugdzorg. Dit houdt in dat er geen waarborgen zijn voor zorg van voldoende verantwoord, veilig en deskundig niveau.

Nieuwe wet met kwaliteitseisen

De inspectie wil daarom dat er in een nieuwe wet kwaliteitseisen aan de particuliere zorg worden gesteld. In de tussentijd zou er volgens de inspectie een registratiesysteem moeten komen, omdat zelfs onbekend is hoeveel particuliere instellingen er zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top