ACTUEEL

KNMG bepleit strengere regels voor zelftests

Thuistests op medische aandoeningen zouden aan veel strengere regels moeten voldoen. Tests die voortdurend verkeerde uitslagen geven, moeten verboden worden. En de consument moet veel meer worden gestimuleerd na elke test de huisarts te bezoeken, stelt artsenkoepel KNMG. Dat schrijft BN De Stem.

Aanbod zelftests groeit

De KNMG bepleit strengere regels omdat aanbod van zelftests steeds verder toeneemt, zowel in drogisterijen als op internet. De Gezondheidsraad adviseerde in 2007 al om slechte tests te verbieden. Daar is nooit gevolg aan gegeven.

Europese codering

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt in een reactie op de KNMG dat veel producten al worden gecontroleerd en zonodig uit de markt genomen. Daarbij wordt voornamelijk bekeken of ze zijn voorzien van een Europese codering. Deze geeft aan dat een product aan alle kwaliteitseisen voldoet. Producten waarbij die codering ontbreekt worden in beslag genomen.

Inspectie-optreden

Begin dit jaar trad de Inspectie op tegen een aanbieder van een thuistest op aanwezigheid van de Mexicaanse griep. De aanbieder werd beboet en de partij tests in beslag genomen. De test was niet getoetst op geschiktheid voor thuisgebruik, waardoor gebruikers een groot risico liepen dat zij de test niet correct zouden uitvoeren, waardoor een grote kans bestond op verkeerde uitkomsten.

Doktersbezoek na thuistest

Zowel KNMG als Inspectie hamert erop dat in alle gevallen na een thuistest de dokter moet worden bezocht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top