ACTUEEL

Streep door vijftig stamcelonderzoeken

De beslissing van een Amerikaanse rechter om de geldkraan van de overheid voor stamcelonderzoek dicht te draaien, zet een streep door vijftig stamcelonderzoeken. De onderzoeken die al geld hadden ontvangen, in totaal 131 miljoen dollar (104 miljoen euro), gaan gewoon door. Dat heeft de directeur van het Amerikaanse nationale gezondheidsinstituut NIH, Francis Collins, dinsdag (lokale tijd) gezegd.

Geen overheidsgeld

Een aantal organisaties had geëist dat de financiering van de overheid werd stilgelegd, omdat de overheid geen geld mag steken in onderzoeken waarbij menselijke embryo's worden gedood. De rechter ging daarin mee in afwachting van de rechtszaak tegen de staat. De aanvragen van vijftig “veelbelovende” onderzoeken zijn stopgezet.

Voorzetting stamcelonderzoek

Een aantal onderzoekers zal mogelijk uitwijken naar het buitenland of simpelweg ontmoedigd raken door de beslissing van de rechter, zei de directeur van het instituut. Het NIH trekt echter veel meer geld uit voor onderzoeken met stamcellen van volwassenen dan voor onderzoeken waarin embryonale stamcellen gebruikt worden, aldus Collins.

Staat in beroep

De staat heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter om de financiële overheidssteun voor stamcelonderzoek tijdelijk stil te leggen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top