ACTUEEL

IGZ licht kwaliteit van zorg Cordaan door

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar de kwaliteit van de zorg bij een aantal vestigingen van zorginstelling Cordaan in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de inspectiedienst vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht op de website van het Parool.

Incidenten Cordaan

Aanleiding voor het onderzoek vormen enkele ernstige incidenten en de maatschappelijke onrust die daarop volgde. Cordaan raakte eerder dit jaar in opspraak door de groepsverkrachting van een meisje in een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten in Amsterdam-Zuidoost en door de verdrinkingsdood van een bewoner van Verpleeghuis Slotervaart.

Onderzoek

Het onderzoek spitst zich toe op verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De IGZ heeft deze zomer al een aantal onaangekondigde bezoeken afgelegd. In september en oktober volgen ook aangekondigde bezoeken waarbij de inspecteurs willen spreken met onder meer medewerkers en bewoners. Om welke locaties het gaat is nog niet bekend. De resultaten worden in december of in januari 2011 openbaar gemaakt.

Cordaan juicht oordeel toe

Cordaan noemt het in een reactie positief dat de IGZ de kwaliteit van de zorg tegen het licht houdt. De organisatie juicht een objectief oordeel toe.  “Wij bieden de inspectie natuurlijk alle medewerking”, aldus bestuursvoorzitter Eelco Damen. “In de complexe zorg die we bieden, komen soms afschuwelijke incidenten voor, die we hadden moeten voorkomen. Maar wij werken elke dag aan het verbeteren van de zorg.”

SP blij met onderzoek

Tweede Kamerlid voor de SP Renske Leijten is weliswaar blij met het onderzoek, maar vindt het wel ‘rijkelijk laat’ gezien de incidenten bij Cordaan. In het Parool zegt ze verbaasd te zijn dat er alsnog een onderzoek komt. “Vorig jaar is IGZ ook al langs geweest, en zeiden ze dat ze vertrouwen hadden in het verbeterplan dat Cordaan had opgesteld. Wat is er met dat plan gebeurd? Kennelijk kun je zo'n plan gewoon opstellen, en hoef je niets te veranderen." (ANP)

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen.  Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community 'Moedig Leiderschap'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top