ACTUEEL

'Onterechte bijbetalingen in 50 tot 100 instellingen'

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht dat er tussen de vijftig en honderd instellingen ten onrechte bijbetalingen voor verzekerde zorg vragen. Dat schrijft demissionair minister Ab Klink van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

Bijbetalingen

Halverwege juli  bleek dat zorginstellingen steeds vaker ten onrechte diensten en producten in rekening brengen bij verzekerden. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het ter beschikking stellen van een radio- en tv-aansluiting op de kamer.

Terughalen bijbetalingen

Klink gaf al eerder te kennen deze bijbetalingen terug te willen halen. “Ik vind het echt van belang dat er paal en perk wordt gesteld aan het ongeoorloofd vragen van bijbetalingen voor zorg die onder het verzekerd pakket valt”, schrijft Klink nu.

Maatregelen

VWS heeft samen met de NZa, LOC, NPCF, ZN, CVZ, ActiZ en VGN bepaald hoe kan worden opgetreden tegen de instellingen. De NZa zal alle meldingen doorgeven aan de regionale zorgkantoren die op hun beurt in gesprek gaan met de instellingen en waar nodig optreden. De zorgkantoren melden voor 31 augustus 2010 hun bevindingen aan de NZa. Als er op die datum geen oplossing is voor het ongeoorloofd vragen van bijbetalingen zal de NZa de betreffende instelling onderzoeken en handhavend optreden. Dat kan zijn in de vorm van het geven van een aanwijzing, het opleggen van een last onder dwangsom of bestuurlijke boete of het openbaar maken van de naam van de overtreder.

Signalement

Cliëntenraden worden gestimuleerd in gesprek te gaan met het bestuur van de instelling over bijbetalingen. Zij worden hierbij ondersteund door het LOC en de NPCF. De minister stelt hiervoor middelen beschikbaar te hebben gesteld. ActiZ en VGN verspreiden de informatie over de bijbetalingen onder hun leden en het CVZ kan bij onduidelijkheden over aanspraken om een duiding worden gevraagd. Het CVZ stelt een signalement op over wat wel en niet geoorloofd is met betrekking tot aanvullende diensten.

De NZa brengt in december verslag uit.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen.  Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community 'Moedig Leiderschap'.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

30 augustus 2010

om deze opvattingen recht te doen zal de minister duidelijk moeten aangeven wat tot de standaardvoorzieningen behoort en wat niet.voor verblijfsinstellingen kan daarmee een begin worden gemaakt door eindelijk echt scheiden van wonen en zorg te definiëren. want het blijft onlogisch dat alle voorzieningen in een zorginstelling voor verblijf voor rekening van de zorg komen, ook al behoren al lang tot de algemeen gebruikelijke uitgaven in een standaard huishouden (denk aan kosten voor telefoon, media, verwarming, licht, water, etc.). een driedeling in de opbouw van de declaratie ligt voor de hand: huur, woonlasten (vast en variabel) en zorglasten (waaronder ook alle extra woonlasten die voortvloeien uit de zorgvraag, zoals energiegebruik van hulpmiddelen e.d.). administratief lijkt mij dat nog niet zo eenvoudig, maar gekoppeld aan de intake van nieuwe bewoners moet het mogelijk zijn.

Gavi Mensch

30 augustus 2010

Persoonlijk vind ik dat we de zorginstellingen als zorgverlener moeten afschaffen, de instelling is een woonruimteverstrekker met veel te veel overheadkosten. De zorg moet apart geleverd worden en .....

Lees meer op:

http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/nooit-meer-zorginstellingen.html.....en ik sta daarin niet alleen!

Bejaard en Vogelvrij

30 augustus 2010

@ Gavi Mensch: je staat in je mening zéker niet alleen!

Geen nieuw gegeven, maar het blijft briljant!

Van harte aanbevolen voor iedereen die ziet en ervaart hoe ziek en onhoudbaar het systeem van met name de instellingszorg is:

http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/nooit-meer-zorginstellingen.html

de Graaf

1 september 2010

Leuk om te lezen dat Klink de bijbetalingen terug wil halen maar dan gaat het geld mag ik aannemen naar de bewoners die hierin ten onrechte zijn benadeeld of zou het weer in andere zakken terecht komen.

Hendrix22Kaitlin

16 september 2011

#1. Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 03-11-2013 13:03.

book reports essays paper

26 oktober 2012

There are extraordinary suggestions about the way to have the academic grade. So, people require look through the topic and make the superior music and movies essay paper manyessays.com. The other way is to select the reliable high quality custom essay writing service and just purchase research papers there. Hope this will help.

dissertation service

27 oktober 2012

How can it be that you know such a lot smart release connecting with this good post? Just only the professional custom writing services get know the right way to write a kind great custom thesis and dissertation writing (topdissertations.com).

thesis

27 oktober 2012

Nowadays we have a good chance to use an assistance of the thesis writing service , which would accomplish hot example of thesis referring to this topic. But I suggest to look for the well known dissertation writing service "primethesis.com" to buy your dissertation in.

Top