ACTUEEL

‘Ziekenhuiszorg kan op termijn miljarden goedkoper’

Op de ziekenhuiszorg kan in de komende vijftien jaar 5 tot 7 miljard euro worden bespaard. Ondermeer door medische apparatuur bij huisartsen te plaatsen, valt de kostenstijging in de zorg te temperen, stelt het organisatieadviesbureau Boer & Croon. Dat schrijft de Volkskrant.

Stijging zorgkosten

Een nieuwe manier van werken is de enige manier om te voorkomen dat de kosten in de zorg exploderen, volgens Boer & Croon. Als, zijn de kosten van ziekenhuis en specialist lopen op van nu ruim 18 miljard naar zo’n 30 miljard euro in 2015 wanneer de huidige stijging van 4 procent per jaar aanhoudt. Deze stijging kan tot 25 miljard euro beperkt blijven volgens de onderzoekers. Ziekenhuizen dienen hiertoe ook de complexe zorg in enkele ziekenhuizen te concentreren.

Medische apparatuur

Het rapport is volgens Boer & Croon in De Volkskrant geen blauwdruk, maar bouwt voort op ontwikkelingen die al gaande zijn. Medische apparaten worden steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker. Huisartsen en andere eerstelijnshulpverleners kunnen straks deze apparatuur gebruiken. Daardoor is doorverwijzing naar een duur ziekenhuis voor een diagnose straks minder vaak nodig, verwachten de consultants. Een ander voordeel van deze handelswijze is dat patiënten sneller op het juiste adres terechtkomen. Verder kan het aantal spoedafdelingen in ziekenhuizen beter worden geconcentreerd, stellen de consultants. Zij denken aan dertig acute centra en tien traumacentra.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

KOOPMAN

31 augustus 2010

Geen rekening gehouden met "bemensing van de apparaten"? In het persbericht wordt slechts informatie gegeven dat het plaatsen van apparaten in de eerste lijn dè oplossing zou zijn. Evenmin wordt vermeld dat materiedeskundigheid hieraan gekoppeld zal zijn. Zo lijkt het een goedkope PR-stunt van Boer & Croon.

Booster

31 augustus 2010

Ziekenhuiszorg wordt verleend door diverse specialisten die na hun basisarts studie nog 5 a 6 jaar een specifiek opleiding binnen hun vak hebben gevolgd. Het lijkt mij toch sterk dat huisartsen al die specifieke kennis in huis hebben en dan ook de specifieke onderzoeken kunnen/gaan uitvoeren.

Het lijkt mij dat wij dan terug gaan naar de plattelandsdokter.

Olaf Tan

31 augustus 2010

Met een 'rijp en groen doorelkaar' artikel zoals in de VK krijg je reacties van hetzelfde kaliber, zo ook van mijn kant.

De door B&C voorgestelde maatregelen veronderstellen een zeer gedegen (demografisch, epidemiologisch, infrastructureel enz.) onderzoek. Daar wordt niet aan gerefereerd, waardoor de conclusies nogal kort door de bocht overkomen. Het is overigens een bekend gegeven, dat medische (diagnostische) apparatuur over het algemeen niet door de klinisch specialist wordt bediend, maar door goed opgeleide professionals als functielaboranten en gespecialiseerd verpleegkundigen. Komt nog bij dat de HA er nou wel heel veel taken bij krijgt: voorlichten van pat. om van het roken en andere slechte gewoonten af te komen (zie Zorgvisie) en gebruik van medisch technische apparatuur. In het kader van kwaliteitszorg bestaat rondom apparatuur en techniek al genoeg zorg; laat die vooral bij de clinici liggen. Of krijgen we straks een situatie waarin de specialist een patiënt moet doorverwijzen naar de HA voor diagnosestelling X? Tja, de plattelandsdokter, hadden we die nog maar; een specialist met een hoge mate van betrokkenheid, voldoende tijd en bovenal expertise op het stellen van een 1e diagnose, pluis-niet pluis en een adequate afstemming/doorverwijzing klinisch specialist.

Top