ACTUEEL

VWS lanceert nationale meldweek patiëntveiligheid

Beroepsbeoefenenaren in de eerstelijnszorg kunnen bijdragen aan het vergroten van de patiëntveiligheid door incidenten te melden. Dit kan ook anoniem. Hiervoor organiseert het ministerie van VWS met IQ healthcare (UMC St. Radboud) de Nationale Meldweek Patiëntveiligheid voor de eerste lijn van 27 september tot en met 3 oktober 2010.

Verbeteren door analyse incidenten

Soms gaat er onbedoeld wat mis, waardoor een cliënt of patiënt schade oploopt of had kunnen oplopen. Alle meldingen van incidenten worden geanalyseerd waardoor een landelijk beeld moet ontstaan van mogelijkheden om de patiëntveiligheid te verhogen. Het motto van de meldweek is: 'Van melden worden we beter!'

Patiëntveiligheid in de praktijk

De bedoeling van de meldweek is ook dat beroepsbeoefenaren in de eerste lijn door deze meldweek extra aandacht besteden aan patiëntveiligheid en stilstaan bij de veiligheid in hun praktijk. Bijvoorbeeld nadenken of zij risicovolle situaties tegenkomen en of er zwakke schakels zijn in de organisatie.

Nationale Meldweek Patiëntveiligheid

Het is de eerste keer dat zo'n meldweek in de Nederlandse eerstelijnszorg wordt gehouden. Vijftien eerstelijnsberoepsorganisaties doen mee. Zij tellen samen 45.000 leden. Meer informatie is te vinden op meldweek2010.nl.

De eerste meldweek in de eerste lijn wordt georganiseerd in het kader van het VWS-programma ‘Vanzelfsprekende Veiligheid’. ZonMw verleent ondersteunende, aanvullende activiteiten voor dit programma.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Reba32Lawson

10 december 2010

Different people in all countries take the <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> in different creditors, because that's simple.

Top