ACTUEEL

Van Marwijk Kooy Ombudsman Zorgverzekeringen

Reina van Marwijk Kooy (foto) is de nieuwe Ombudsman Zorgverzekeringen. Zij volgt per 1 september Elizabeth Schmitz op. Schmitz stopt omdat zij meer tijd wil voor vrienden en reizen.

Reina van Marwijk Kooy

Van Marwijk Kooy is advocaat, waarbij de laatste jaren de nadruk lag op gezondheidsrecht. Van 1998 tot 2008 was zij landelijk voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Sindsdien is zij actief op het gebied van mediation en coaching.

Veranderingen

Elizabeth Schmitz is in 2000 aangetreden als Ombudsman Zorgverzekeringen. In die periode kwam er een einde aan de Ziekenfondswet en werd de Zorgverzekeringswet ingevoerd. Schmitz vertelt op de site van ZN: “'Er ontstond keuzevrijheid voor de consument, en concurrentie voor de zorgverzekeraars. Goede ontwikkelingen, die ook geleid hebben tot een toenemende mondigheid van de verzekerde. We hebben dat gezien aan het gestaag stijgend aantal klachten waarin ik heb bemiddeld.”

Verschuiving klachten

De Ombudsman Zorgverzekeringen behandelt zo’n 1.500  klachten per jaar. Schmitz constateert een verschuiving in de klachten; die gaan steeds meer over het recht op zorg en minder over de bejegening van klanten door zorgverzekeraars.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Koning

2 september 2010

Als ik een therapie wil volgen die niet regulier is, wel al resultaten heeft laten zien bij anderen en vele malen goedkoper is dan - vaak wel falende reguliere/farmaceutische middelen, zoals b.v. chemo - wijst mijn ziektekosten verzekering, zelfs in aanvullend pakket, mijn vraag om vergoeding af.

De vergoedingen-lijst dient fors te worden uitgebreid, zeker voor uitbehandelde mensen in het reguliere cirquit.

Top