ACTUEEL

IVM en apothekers willen nieuwe regels internetpillen

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de apothekers pleiten voor nieuwe regels voor internetverkoop van geneesmiddelen. Ze zeggen dit naar aanleiding van een Delftste apotheker die door het tuchtcollege op de vingers is getikt omdat hij via internet zonder geldig doktersrecept geneesmiddelen verkoopt. Door mazen in de wet kan hij desondanks doorgaan met verkopen, meldt de NOS.

Mazen in de Geneesmiddelenwet

De apothekersorganisatie KNMP spreekt over een maas in de Geneesmiddelenwet. Het gaat hier om een buitenlandse route waar onder andere dokteronline.com gebruik van maakt, weet de NOS. Consumenten kunnen op deze Nederlandse site een aanvraag indienen. Een arts in het buitenland beoordeelt dan of iemand de medicijnen nodig heeft, zonder deze persoon gezien te hebben. De arts geeft vervolgens de opdracht aan een Nederlandse apotheker die deze vervolgens verwerkt. De Delftse apotheker die aan deze praktijken meewerkte, kan ondanks een berisping door de tuchtrechter hier legaal mee doorgaan.

Campagne tegen gevaren

Het ministerie van VWS start dit najaar een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van de internetpillen. Ruim 62 procent van de op internet aangeboden geneesmiddelen is nep, blijkt uit onderzoek van het ministerie. De inspectie waarschuwt al langer om geen geneesmiddelen op internet te kopen vanwege de risico’s. is. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is bezorgd omdat de eigen huisarts wordt gepasseerd: kopers zijn daardoor minder op de hoogte van mogelijke gevaren.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

2 september 2010

Internet kan handig zijn, echter wat betreft medicijnen, supplementen en andere aanvullingen of symptoombestrijders is het beter je huisarts te raadplegen en via de apotheek je medicijnen te halen, de meeste apotheken bieden online ook bestel mogelijkheden van medecijnen aan. Devies: weet wat je eet..........maar weet ook wat je slikt! Succes!

Top