ACTUEEL

Anti-kwak noemt hypnose publiciteitsstunt

De Vereniging tegen de  Kwakzalverij noemt het hypnotiseren van patiëntjes door het Juliana Kinderziekenhuis een publiciteitsstunt. “Ziekenhuizen hebben tegenwoordig veel behoefte aan extra aandacht in de media”, stelt psycholoog en secretaris van de vereniging Frits van Dam op de site van Nursing.

Wetenschappelijk bewijs

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij is er geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat voldoende bewijs levert voor de werking van hypnose. Van Dam vergelijkt het effect van hypnose met het placebo-effect. Het Juliana Kinderziekenhuis weerspreekt dit op haar site: “De effectiviteit van afleidings- en ontspanningstechnieken is wetenschappelijk bewezen bij patiënten met acute pijn, maar ook bij chronische aandoeningen zoals buikpijn, hoofdpijn, bedplassen en jeukende huidafwijkingen.”

Waardering poging

Wel waardeert de Vereniging tegen de Kwakzalverij dat het ziekenhuis oog heeft voor alternatieve behandelingen, weet Nursing. Volgens Van Dam kan er echter beter geïnvesteerd worden in psychosociale zorg als maatschappelijk werk.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DIMschool

5 september 2010

Het is helemaal niet gezond het brein van mensen te beïnvloeden, tenzij je bewust wil meedoen aan sensatieprogramma's zoals 'Ik weet wat je deed'... Vooral de hersenen van kinderen mag men niet bezoedelen: het zal negatieve weerklank vinden van zodra ze volwassen worden, gegarandeerd! Mijn advies: roer niet in het onderbewustzijn van kinderen en vooral de post-suggesties die men kan geven zijn schadelijk, levenslang.

Top