ACTUEEL

CDA hervat onderhandelingen zonder Klink

De hele CDA-fractie heeft besloten de onderhandelingen met VVD en PVV te hervatten, zonder Ab Klink. Dat heeft CDA-fractieleider Maxime Verhagen in de nacht van woensdag op donderdag bekend gemaakt  na afloop van een fractieberaad.

Vervangen Klink

“Ik ben heel blij dat we dit eensgezind, alle 21, hebben kunnen bereiken na moeilijke dagen”, aldus Verhagen. De fractie wacht nu de resultaten van de onderhandelingen af. Ab Klink, die naast Verhagen de afgelopen tijd onderhandelaar namens het CDA, wordt aan de formatietafel vervangen door Ank Bijleveld, fractiegenote en demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Afloop afwachten

Klink wilde dat de gesprekken met de PVV zouden worden gestopt, maar heeft zich nu neergelegd bij de afspraak om te wachten op de afloop van de onderhandelingen. Het lastige vond hij zelf ook om dit tussentijds te melden, maar het zou volgens hem moeilijk worden om geloofwaardig verder te gaan als onderhandelaar. Hij benadrukte dat hij altijd een ‘open mind' heeft. Klink blijft wel lid van de CDA-fractie, evenals Kathleen Ferrier en Ad Koppejan die ook grote bezwaren hebben tegen een mogelijke samenwerking met de PVV.

Verdeeldheid wegnemen

CDA-minister Piet Hein Donner verdient volgens waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker ‘alle hulde' voor de manier waarop hij erin is geslaagd de verdeeldheid in de CDA-fractie, in ieder geval voorlopig, weg te nemen. Donner voerde woensdagavond gesprekken met Klink en diens medestanders Kathleen Ferrier en Ad Koppejan. Die leidden ertoe dat de drie in de fractie blijven en nu bereid zijn af te wachten wat de onderhandelingen uiteindelijk zullen opleveren.

Vertrouwen in succes

Volgens Verhagen kunnen de bezwaren worden weggenomen “op basis van de inhoud van het resultaat van de onderhandelingen.” Er is vertrouwen om dit tot een succes te maken, aldus de CDA'er. Dat betekent volgens hem dat er wel zorgen en bezwaren zijn, maar hij is ervan overtuigd dat die weggenomen kunnen worden.


Verhagen wilde niet inhoudelijk ingaan op beweringen van Klink in een brief die woensdag uitlekte. Volgens hem kloppen ‘elementen die over de formatie gaan' niet. Verder wilde hij er niets over kwijt. De CDA'er heeft geen zorgen en als hij die wel heeft, zal hij ze niet via de media maar aan de onderhandelingstafel kenbaar maken. “Ik zal vol vertrouwen de onderhandelingen voortzetten”, aldus Verhagen. (ANP)

Video's Klink en Verhagen

Bekijk de video's van NOS met reacties van Verhagen en Klink.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top